Ung dansker i tysk KZ-lejr

Poul Nielsen var blot 18 år, da han blev taget af nazisterne og bragt til Sachsenhausen. Hans erindringer er velegnet til unge mennnesker, så de forstår, hvad umenneskelighed er.

I nyudgivelsen »Kun et nummer. 18 måneder i KZ Sachsenhausen«, fortæller Poul Jensen erindringer om sin tid i koncentrationslejren under krigen Fold sammen
Læs mere

Poul Nielsen var en 18-årig ung mand fra Odense, der var uheldig at blive taget af nazisterne, da de i november 1943 optrappede deres jagt på modstandere i Danmark. Han blev først ført til Alsgades Skole, og derefter blev han – sammen med en blandet gruppe af kommunister, modstandsfolk og fem jøder – deporteret til den tyske KZ-lejr Sachsenhausen. Her oplevede han forfærdelige ting, som han beskriver i bogen »Kun et nummer. 18 måneder i KZ Sachsenhausen«, og mange af hans kammerater døde.

I bogen lægger Poul Nielsen vægt på, at han midt i elendigheden og ydmygelserne mødte kammeratlig solidaritet og menneskelig storhed. I lejren havde han en scrapbog, hvor medfanger skrev hilsner og lavede tegninger, og forbløffende nok fik han denne bog med hjem. I erindringsbogen gengives en række af disse interessante hilsner og tegninger. Alene tegningerne er hele udgivelsen værd.

Letlæst og oplagt i undervisningen

Poul Nielsens erindringer indledes med en indsigtsfuld oversigtsartikel af historikeren Therkel Stræde. Den sætter Poul Nielsens oplevelser fint ind i en større helhed. Therkel Stræde peger på, at fangernes egne karakteregenskaber var afgørende for, om de overlevede fangeskabet, og på at Poul Nielsen synes at have haft både frækhed og ungdommeligt gåpåmod nok til at klare sig og samtidig en ukuelig livsvilje der gjorde, at han ikke tabte modet.

Forfatteren giver udtryk for dyb taknemmelighed over De Hvide Busser, der reddede fangerne i 1945. Han skriver, at der i Sachsenhausen var fem jøder, og at den ene af dem, Carl Susskowitz, blev tæsket af nazisterne ved ankomsten. Fire blev senere overført til lejren i Theresienstadt, mens den femte, Sven Hoffgaard, blev placeret på lejrens hemmeligste sted, nemlig falskmønterværkstedet, hvor fangerne fabrikerede falske papirer og penge. Poul Nielsen tilføjer, at Carl Susskowitz døde i Theresienstadt. Her må der være tale om en forveksling, for Carl Susskowitz overlevede Theresienstadt og kom hjem med De Hvide Busser.

Bogen er absolut ikke den eneste om opholdet i KZ-lejrene, og mange andre er grundigere og endnu mere hårrejsende, men Poul Nielsens lille bog er letlæst og vil være oplagt i undervisningsammenhæng. En fin udgivelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forfatter: Poul Nielsen.

Titel: »Kun et nummer. 18 måneder i KZ Sachsenhausen«. Indledning af Therkel Stræde.

Sider: 111.

Pris: 199 kr.

Forlag: Syddansk Universitetsforlag.