Trine Dyrholm vil erobre Verden som gammel dame

Den danske skuespiller føler sig parat til internationale roller, men fortryder ikke, at hun ikke udnyttede mulighederne, da filmverdenen fik øje på hende i hendes ungdom.

I ”En Kongelig Affære” har Trine Dyrholm sin karrieres første rolle som en decideret skurk, nemlig som den intrigerende enkedronning Juliane Marie, der i kulisserne ved hoffet forsøger at sabotere Johann Struensees ambitioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: MORRIS MAC MATZEN

BERLIN: I Nikolaj Arcels film ”En Kongelig Affære” der lige nu dyster om Berlinalens fornemste pris Guldbjørnen, er der flere danske skuespillere, der har udmærket sig i store internationale roller. Først og fremmest Mads Mikkelsen, der i filminstituttets festivalmateriale kaldes for Danmarks filmstjerne nummer et, men også David Dencik, der i de sidste par år har føjet sig til rækken af danske skuespillere på den internationale filmscene.

Lidt mere stille internationalt har der rollemæssigt været omkring Trine Dyrholm, en af landets mest anerkendte skuespillere. Og det på trods af at Dyrholm er et kendt ansigt blandt klodens filmfagfolk som følge af hendes optræden i kunstneriske danske film som eksempelvis Thomas Vinterbergs ”Festen”, og hun har også indspillet i Tyskland og Norge.

- En hel del ved, hvem jeg er. Jeg er da blevet genkendt på dagen i Los Angeles, siger Trine Dyrholm beskedent. 

Hun kunne godt have kapitaliseret på den opmærksomhed, hun fik med sine optrædener i 90ernes dogmebølge, men følte ikke den gang, at hun var klar.

- Da ”Festen” blev et hit var der faktisk muligheder, men jeg følte mig slet ikke parat til at gå den vej. Og nu, hvor jeg har lyst til udenlandske roller – så er det selvfølgelig nogle andre roller, jeg vil få tilbudt. Til gengæld har jeg selvtillid, fordi jeg nu har øvet mig i tilpas mange år, siger Trine Dyrholm.

Med selvtilliden er lysten til at prøve fremmedsprogede roller blev større, og mulighederne er måske også større nu end nogensinde siden 90erne. Det skyldes Trine Dyrholms hovedrolle i den oscarbelønnede instruktør Susanne Biers kommende film ”Den skaldede frisør”, hvor hun spiller overfor blandt andre Pierce Brosnan.

- Både ”Den Skaldede Frisør” og ”En kongelig Affære” kommer ud i mange lande, og jeg har store forhåbninger om, at livet fremover vil give mig nogle nye gode muligheder - og denne gang er jeg klar til at gribe dem. Så kommer jeg til at erobre verden som ældre dame! Det kunne være fedt, siger Trine Dyrholm.

I ”En Kongelig Affære” har Trine Dyrholm sin karrieres første rolle som en decideret skurk, nemlig som den intrigerende enkedronning Juliane Marie, der i kulisserne ved hoffet forsøger at sabotere Johann Struensees ambitioner.

- Jeg ved egentlig ikke, hvorfor jeg ikke har spillet så mange onde før. Måske fordi jeg ikke selv har så meget ondt i mig,” smiler Trine Dyrholm, og ser meget lidt ondskabsfuld ud.

”En Kongelig Affære” har dansk premiere den 29. marts.