»En Kongelig Affære« tog Berlin

Nikolaj Arcels Struensee-drama ”En Kongelig Affære” med Mads Mikkelsen i hovedrollen fik en fin modtagelse ved filmfestivalen i Berlin.

Nikolaj Arcel har instrueret den 48 millioner kroner dyre film, som har Mads Mikkelsen i hovedrollen som Johann Struensee (th). Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Der var stor velvillighed overfor det danske bidrag til Berlinalens hovedkonkurrence ”En Kongelig Affære”, der betog publikum med en tæt handling, en klar dramatiseret historieskrivning og formidable skuespillere.

På rollelisten i Nikolaj Arcels film kan man blandt andre tælle Mads Mikkelsen i hovedrollen som Johann Struensee, svenske Alicia Vikander som Caroline Mathilde, og den debuterende danske skuespiller Mikkel Boe Følsgaard i rollen som den uligevægtige Kong Christian den 7. 

Fem stjerner

»Det er en god film. Mads Mikkelsen ser man jo tit, men han er selvfølgelig stadig en god skuespiller,« siger den svenske filmkritiker Jan Lumholdt, der giver ”En Kongelig Affære” fem stjerner ud af seks, og vurderer, at filmen skam godt kan kaste en pris af sig, når festivalen slutter lørdag aften.

Den finske filmjournalist Kalle Kinnunen fik fra de første scener af filmen fornemmelsen af, at ”En Kongelig affære” ikke ville blive en kedelig historielektion.

»Alle karaktererne er af kød og blod. Handlingen føles ægte, og selvom mange selvfølgelig ved, hvordan historien ender, er man interesseret hele vejen,« siger Kalle Kinnunen, der ligeledes giver fem stjerner. 

Instruktøren Nikolaj Arcel og hans trup af skuespillere er i øjeblikket i Berlin for at promovere filmen på den røde løber og give interviews. For instruktøren er Berlinale-premieren kulminationen på fire års uafbrudt arbejde – de ”hårdeste fire år af mit liv,” kalder han det. Og han indrømmer beredvilligt, at det har været et hårdt pres at skulle være den første, der laver en storfilm om trekantsdramaet, der kom til at præge landets skæbne i de efterfølgende århundreder.

Alene det indledende manusarbejde, som Arcel fordybede sig i med sin faste manuskriptforfatter Rasmus Heisterberg, tog et år.

»Og det tog faktisk et halvt år, før vi ’knækkede historien’ i handlingen, altså fandt ud af den røde tråd som dramaet skulle hænges op på,« siger Nikolaj Arcel til Berlingske. 

Romantiske gnister

»En Kongelig Affære« handler om det mislykkede arrangerede ægteskab mellem Kong Christian den 7, og den purunge engelske dronning Caroline Mathilde. Romantiske og politiske gnister begynder at fyge, da den tyske læge og fritænker Struensee påtager sig stillingen som kongens livlæge, ikke mindst da livlægen indleder et hemmeligt forhold til Dronningen og benytter forholdet til at bringe nye reformtanker til landet.

»Det gik op for os, at historien ikke bare er en kærlighedshistorie, men også historien om venskabet mellem Struensee og Kongen. Det er tre mennesker som man holder af, og som sammen oplever det værste, man kan forestille sig,« siger Nikolaj Arcel.

Mikkel Boe Følsgaard, der har en svær nøglerolle som den unge, psykisk skrøbelige konge, skulle gennem tre castingrunder, før han blev ringet op og fik at vide af instruktøren, at han havde fået rollen.

»Først kiggede jeg lidt lammet ud af vinduet. Og så åbnede jeg champagnen,« siger Mikkel Boe Følsgaard.

Det lange manuskriptarbejde på »En Kongelig Affære« har givet pote i en række fine dialoger, der subtilt trækker trådene op til nutiden. Man smiler af den historiske ironi, da den intellektuelle Caroline Mathilde kommer til Danmark og får at vide, at dele af hendes bogsamling skal sendes tilbage til England. De strider nemlig mod Danmarks strenge censurregler.

Og når en af kongens ministre erklærer, at flåden må vise en hård kurs overfor piraterne på verdenshavene. Instruktøren har samarbejdet med tre faghistorikere om det historiske indhold, og sikret sig deres godkendelse af denne del af filmen.

»Hvis folk ikke føler, at de har fået en tilfredsstillende version af denne historie, så vil jeg føle det som om, jeg har fejlet. Vi har sprunget dele historien over, trukket visse personer frem, men sådan er det når man laver historiske film. Man er nødt til at koge det ned, så folk ikke sidder og dør af kedsomhed fordi alle de historiske detaljer skal med i handlingen,« siger Nikolaj Arcel. Filmen har dansk premiere den 29. marts.