Sverige indsender ikke forslag til UNESCO - vil ikke skabe "værdihierarkier"

Den svenske regering indsender ikke forslag til FNs organisation UNESCO med svenske kulturværdier. Regeringen vil ikke skabe hierarkier, siger man.

Luciaoptog med 3. klasserne på Houlkærskolen i Viborg. Foto: Preben Madsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen

Frygten for at skabe værdihierarkier gør, at den svenske regering ikke vil nominere forslag om immaterielle værdier til UNESCOs internationale liste. Almindelige svenskere havde foreslået værdier som Luciaoptog og instrumentet nøgleharpe, der bruges i svensk folkemusik, som udtryk for en speciel svensk kulturtradition. Ifølge UNESCO kanl immateriel kulturarv være både traditioner, sprog og viden, som bør bevares. Sverige har tidligere bidraget til UNESCOs liste.

Men i år har regeringen ifølge Sveriges Radio og TV (SVT) besluttet ikke at indsende nogle forslag. SVT citerer departementschef i Kulturministeriet Per Ohlsson Fridh for at sige: »Det er ganske mange gange problematisk at hævde, at en vis kulturarv eller tradition skulle være vigtigere eller have større betydning end en anden. Derfor synes vi, i den situation vi har nu, at der ingen grund er til at indordne dem i den type værdiheirarki.«