Regeringen parat til grænsekontrol imod Sverige efter terrorangreb

Terrorangreb og tusindvis af forsvundne asylsøgere i Sverige bekymrer både regeringen, DF og S. Grænsekontrol overvejes, siger udlændingeminister Inger Støjberg (V).

Foto: FEDERIK SANDBERG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter fredagens terrorangreb i Stockholm begået af en afvist asylsøger, der var gået under jorden, er den danske regering nu for første gang parat til at indføre grænsekontrol imod Sverige.Det fastslår udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) overfor Jyllands-Posten, efter at det er kommet frem, at der er mere end 12.000 efterlyste, afviste asylsøgere, som de svenske myndigheder ikke har styr på. Den fængslede 39-årige usbeker bag lastbilangrebet i Stockholm skulle udvises og var også efterlyst.

»Det er klart, at hvis udviklingen i Sverige bliver forværret, vil regeringen ikke tøve med at indføre grænsekontrol imod Sverige. I lyset af terrorangrebet i Stockholm og de mange udlændinge i Sverige, som risikerer at rejse illegalt til Danmark, holder regeringen et særlig vågent øje på udviklingen i Sverige,« siger Inger Støjberg i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

I dag kan alle, også de illegale udlændinge, rejse frit ind over grænsen fra Sverige til Danmark. Der er ingen paskontrol. Derimod har svenskerne siden januar 2016 haft grænsekontrol over for rejsende fra Danmark, og efter fredagens terrorangreb blev den svenske grænsekontrol mod Danmark styrket yderligere.

Danmark har til gengæld siden 2016 haft en midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse, og næsten 3.000 personer blev sidste år afvist som følge af kontrollen. Ifølge Inger Støjberg opretholder Danmark grænsekontrollen imod Tyskland, fordi der er risiko for, at illegale indvandrere, som ikke kan rejse videre til Sverige, hober sig op til skade for den offentlige orden og sikkerhed.

»Den risiko er foreløbig ikke til stede på den dansk-svenske grænse. Men den danske regering overvejer løbende, hvilket behov der måtte være for at kontrollere grænsen til vores nabolande,« siger hun.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet udtrykker også dyb bekymring over, at tusindvis af forsvundne udlændinge fra Sverige frit kan rejse ind over grænsen til Danmark. Det kan true sikkerheden i Danmark, hvis illegale, farlige udlændinge, som Sverige ikke har styr på, rejser ind i Danmark, advarer de to partier, som kræver hurtig handling fra regeringen.

»Vi må have regeringen til at redegøre for, om der er en øget risiko for, at nogle af disse 12.000 mennesker, der er eftersøgt i Sverige, kan rejse mod Danmark. Der skal være bedre kontrol og styr på, hvor de illegale og efterlyste er,« siger retsordfører Trine Bramsen (S) til Jyllands-Posten.

Udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen (DF) kalder situationen med de illegale udlændinge »helt uholdbar« og kræver grænsekontrol imod Sverige med det samme.