Svenskerne censurerer nøgne bryster i Riksdagen

Et maleri fra 1700-tallet, der viste gudinden Juno, er blevet fjernet i den svenske Riksdag. Ifølge en kilde af hensyn til muslimer.

Udsnit af billedet, der viser gudinden Junos krop.  Fold sammen
Læs mere

Den svenske Riksdags næstforkvinde Susanne Eberstein (S) fik nok af synet af gudinden Junos nøgne bryster. Barokmaleren G. E. Schröder havde ellers gjort sig umage med sit flotte maleri fra 1700-tallet. Hun var malet i flotte gevanter, men altså med struttende, nøgne bryster. Eberstein fik Riksdagens administration til at tage maleriet ned fra Riksdagens madsal. Det blev ikke annonceret i Riksdagen, men en dag var hun bare borte.

Det svenske nyhedsbureau TT fik færten af, at der lå censur bag ved forsvindingsnummeret, og da man spurgte administrationen var det uskyldige svar, at man af og til udskiftede malerierne. Maleriet havde hængt i madsalen siden 1983. Madsalen bruges til udenlandske gæster, og en af administrationens medarbejdere, der krævede anonymitet, indrømmede, at maleriet var fjernet for ikke at provokere udenlandske diplomater og politikere. Den anonyme mand indrømmede, at det specielt var repræsentanter fra muslimske lande, som man tænkte på.

Men Susanne Ebestein har til Dagens Nyheter en anden forklaring:

»Jeg synes i højere grad, at dette er et feministisk spørgsmål. Jeg synes, det er kedeligt med en nøgen kvinde, når jeg sidder ved offentlige middage med udenlandske gæster. Jeg synes, at det føles lidt svært at sidde der med mænd, som kigger på os kvinder.«

Værre en Junos bryster

Nedtagningen af Juno har vakt debat. Ikke så meget om det principielle i, at man tager hensyn til muslimske gæster, for det vil ingen i Sverige vove at tage op som et debatemne, men Dagens Nyheter har talt med den borgerlige politiker Carl B. Hamilton, som synes, at man kunne nedtage andre malerier. Han foreslår derfor, at kroningsmaleriet af Gustav den III tages ned, fordi det ikke hører hjemme i et svensk parlament:

»Et maleri der hylder den konge, som trådte frihedens Riksdag under fode og indførte diktaturet og enevælden har intet at gøre her. Det er da værre end Junos nøgne bryster,« siger han.

I Sverige er feministbevægelsen stærk og har betydelig større indflydelse end i Danmark. Samtidig er berøringsangsten over for emner om islam overvældende. Derfor er der stort set ikke i svensk presse modstand mod indgrebet mod Juno, der ellers har fornøjet svenskerne siden 1700-tallet.

Juno var i romersk mytologi den gudinde, som havde den højeste rang. Hun blev forbundet med gifte og fødende kvinder. Hun var selv gift med Jupiter.