Søren Sætter-Lassen, Simon Bennebjerg, Tammi Øst ... Her er alle de nominerede til Årets Reumert

Reumert-festen findes stadigvæk. Men den traditionelle fejring af scenekunsten gennemføres i år uden store sponsorer.

Søren Sætter-Lassen er nomineret for sin store rolle som Antonio Salieri i "Amadeus" på Det Kongelige Teater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Winther

Og de nominerede er ... Juryen bag scenekunstprisen Årets Reumert har offentliggjort nomineringerne for det sidste års tids bedste teaterforestillinger og præstationer. Med tre nominerede i hver af de 16 kategorier - fra børneteater til opera, fra instruktører til scenedesignere -  har den 14 medlemmer store jury peget på kvalitetsteater på både små og store teatre over hele landet, fra Bornholm i sydøst til Hjørring i nord.

»Det er et år, hvor teatrene over hele landet har vist, at de kan og tør lave scenekunst af højeste kvalitet, og nomineringerne peger på, at også de mindre teatre ude i landet kan være med sammen med de større teatre. Også de gode, fængende fortællinger, hvad enten der er musik til dem eller ej, står stærkt i medrivende formater,« siger jurymedlem Rie Hammer, der også er redaktør for scenekunst-sitet Iscene.

Fra »Den kroniske uskyld« til »Tarzan«

I den prestigefulde kategori Årets Skuespil er nomineret Aarhus Teaters »4:48 Psychosis«, der er oppe mod Det Kongelige Teaters Klaus Rifbjerg-dramatisering »Den kroniske uskyld« og klassikeren »Kat på et varmt bliktag« på Betty Nansen Teatret.  Fra sidstnævnte teater er »I et forhold« med kvindekollektivet Sort Samvittighed nomineret i kategorien Årets musical/ musikteater, hvor den krydser klinger med Vendsyssel Teaters musikalske kunstnerportræt »Det tabte land« og Fredericia Teaters Disney-musical »Tarzan«.

Søren Sætter-Lassen er nomineret for bedste mandlige hovedrolle for sin rolle i »Amadeus« og slås mod Morten Hee Andersen, der gik på scenen i monologen »Færdig med Eddy«, og med Simon Bennebjerg, der var med i »Den kroniske uskyld« . Svenske Stina Ekblad er nomineret for sin sceniske enegang i »Den guddommelige komedie« på Republique, mens også Tammi Øst, »Richard III« på Husets Teater,  og Aarhus Teaters Mette Døssing, »4:46 Psychosis«, er nominerede.

Det Kongelige Teaters »Den kroniske uskyld« er blandt de nominerede forestillinger til Årets Reumert. Her Morten Hee Andersen og Sicilia Gadborg Høegh. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Winther.

Hvem der ender med at løbe af med en Reumert-statuette, afsløres ved prisuddelingen, som i år finder sted søndag 2. juni på Nørrebro Teater, som afslutning på scenekunstfestivalen Copenhagen Stage.

Bikubenfonden, der ellers i  20 år har været sponsor og arrangør for Årets Reumert, valgte tidligere på året at trække sin støtte til prisen. Juryen besluttede sig dog for at gøre arbejdet for sæsonen færdigt, i håb om, at nye sponsorer eller arrangører dukker op.

Ingen penge

En arbejdsgruppe, bestående af repræsentanter for teatersammenslutningen Dansk Teater, Copenhagen Stage, juryen for Årets Reumert og Have PR, har siden begyndelsen af året arbejdet på at stable dette års uddeling på benene - uden mange penge. Man har dog fået en lille økonomisk håndsrækning fra teatrets faglige organisationer og må derudover trække på generøs velvillje - lige fra billedkunstneren John Körner, der står for den traditionelle glasstatuette, som udgør prisen, til værten, Ditte Hansen.

»Når Årets Reumert får en prisuddeling i år, skyldes det, at en lille gruppe har taget teten, og at juryen med opbakning fra branchen holdt fast i, at der skal være en pris,« siger Rie Hammer.

»Showet bliver derfor af langt mindre format - fordi alle gør det stort set frivilligt. Men der bliver et show, som fejrer scenekunsten,og som kan være med til at pege på de kunstneriske nybrud, der er fundamentet for fremtidens scenekunst.«