Så snart den sidste glimmer er fejet op, er han i gang med næste års Pride

Copenhagen Pride har forvandlet sig fra en ølfest til også at være en slagkraftig politisk manifestation. Det kan Lars Henriksen tage en stor del af æren for.

Lars Henriksen, formand for Copenhagen Pride. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er til at få øje på, forpersonen for Copenhagen Pride, Lars Henriksen. Han er sit eget synlige brand. Skægget er velplejet, den sirligt opadvendte moustache ligeså. Det kulørte eller stærkt mønstede jakkesæt er ulasteligt, lommekluden skødesløst arrangeret, butterflyen og et regnbueflag som en lille emaljepin fast monteret. Regnbuen har i årtier været symbol på LGBT-samfundets kamp for ligestilling.

På lørdag marcherer 30.000 feststemte mennesker gennem København i det, som arrangørerne forventer bliver den største nogensinde. Mindst 150.000 forventes at se på langs ruten fra Frederiksberg Rådhus til Rådhuspladsen i København, hvor festen fortsætter med cremekongen Ole Henriksen som vært og Medina som hovednavn. Jo, Copenhagen Pride er vokset fra at være en begivenhed, der mest gik op i glitter, fest og fadøl, og som hvert år var i svare økonomiske problemer, til at være en slagkraftig manifestation, der ikke bare viser homoseksuelle som et festligt folkefærd, men som i lige så høj grad er en politisk begivenhed med et væld af aktiviteter, der sætter en dagsorden om ligestilling for alle, uanset seksualitet.

Hjertesag

Succes avler som bekendt succes. Copenhagen Pride er i dag en velfungerende festival, der ganske vist stadig baserer sig på frivillig arbejdskraft, selv om den 45-årige forperson siden 2013 selv i år har måttet sige sin stilling som engelsklærer på N. Zahles Gymnasiekole op for bedre at kunne hellige sig rollen som ambassadør for Priden på heltid, suppleret af et job som engelsklærer for poderne på skoleskibet Georg Stage.

Det er ikke mindst Lars Henriksens fortjeneste, at Copenhagen Pride i dag er en begivenhed, der nyder bred politisk opbakning fra begge sider af den politiske midte, og som kan tiltrække sponsorer, frivillige og støtte fra de største popstjerner, vi kan opdrive herhjemme.

Han har fundet en sag, der ligger hans hjerte så nær, at han kan kaste hele sin personlighed og alle sine kræfter ind i den. Og han har det, der skal til. Han kan tale med alle. Fra en minister over en amerikansk ambassadør til erhvervslivet og den unge frivillige, som måske lige er kommet ind med firetoget og bare gerne vil give en hånd med på Pride Square, som Rådhuspladsen hedder den næste lille uges tid. Han er samvittighedsfuld og urimeligt hårdtarbejdende. Han er ikke bange for at få snavsede fingre eller kaste sig ind i dele af det store praktiske arbejde, opgaven kræver. Altid velforberedt med en bevidsthed om, at detaljerne er vigtige. Han har is nok i maven til at klare de uforudsete forhindringer, alle store projekter byder på.

Udtalt sprogsans

Han er også godt hjulpet af sin sprogsans: klar i mælet, vel at mærke uden at sætte sin diplomatiske sans over styr. Og han ved, at man skal holde sit ord, hvis samarbejdspartnere skal tages alvorligt. Alt dette har været med til at gøre festivalapparatet til en smidig organisation, der er i stand til at løfte en stadig større opgave, men har også gjort Copenhagen Pride til en stærk stemme i alle spørgsmål om LGBT-personers rettigheder og livsvilkår herhjemme og i udlandet. Ikke bare i Pride-ugen, men året rundt.

Lars Henriksen, der oprindelig er fra Holstebro, er uddannet lærer i Skive, men har i mange år boet i det København, han nu er med til at vende lidt på hovedet en gang om året.

Allerede i de helt unge år var han en organisator, der godt kunne lide at se ting ske, fra gymnasiefester til hundeudstillinger. Han har desuden studeret kunsthistorie på Københavns Universitet, ligesom han en årrække var kunstnerisk leder af Den Rullende Opera, som han selv havde været med til at stifte, og som lige så høj grad trak på Lars Henriksens entusiasme og evne til at tænde for ildsjælen, når det lille, turnerende kompagni forsøgte at bringe ny og overset opera ud til folket.

For publikums skyld

Et ikke dårligt afsæt for at fylde den rolle ud, Lars Henriksen nu har påtaget sig. For at lykkes på teatret kræves der nogle af de samme kvaliteter, som nu gør ham til en vigtig brik i Copenhagen Prides succeshistorie: tydelighed, overblik, en masse ulønnet arbejde, sans for dramaturgi og en veludviklet evne til at møde folk, hvor de er. Eller som han selv har formuleret det: »Man skal gøre det for publikums skyld og ikke for sin egen«.

Der venter Pride-chefen en hård uge, men han skal nok forstå at nyde den, mens den står på. Så snart den sidste glimmer og alle krøllede ølkrus er fejet op og regnbueflagene strøget igen, er Lars Henriksen dog allerede godt i gang med at planlægge næste års Pride. Og fuldt optaget af bestræbelserne på at få World Pride og den homoseksuelle sportsbegivenhed Eurogames til København i 2021. Samtidig.