Rodins »Grubleren« havde en fætter for 3.800 år siden

Israelske arkæologer har fundet en lerfigur, der minder stærkt om den franske billedhugger Auguste Rodins berømte figur »Grubleren«. Endnu har ingen anklaget Rodin for plagiat.

Den 3800 år gamle lerfigur fundet i Tel Aviv. / AFP PHOTO / MENAHEM KAHANA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arkæologer i Israel har fundet en 3.800 år gammel lerfigur, der synes at være i dybe tanker, idet han stirrer eftertænksomt frem for sig og støtter hovedet på hånden, som også Auguste Rodin lod sin figur »Grubleren« fra 1902 gøre. Lerfiguren, der er 18 cm høj og af høj kunstnerisk værdi, sidder på en lerkrukke. Krukken med figuren blev fundet i oktober i år i forbindelse med husbyggeri i Tel Aviv.

»Graden af præcision og omhu i denne næsten 4.000 år gamle skulptur er virkelig imponerende,« siger arkæologernes talsmand, Gilad Itach:

Figuren, der bærer en hat og hviler hovedet på hånden, var i flere stykker, da den blev fundet og er sat sammen af arkæologerne. Krukken og figuren blev fundet sammen med andre genstande som pilespidser og dolke, og arkæologerne mener, at der er tale om en grav fra bronzealderen. Desuden har man fundet tusindvis af pottefragmenter, hundredevis af redskaber lavet af flint og dyreknogler i områder. Ifølge arkæologerne viser fundene, at civilisationen i området var mere udviklet, end man tidligere har antaget.

Gilad Itach siger til netavisen Times of Israel, at den tænkende mand sikkert er påsat et stykke tid efter, at krukken er lavet:

»Det forekommer, at krukken først er lavet, for den er typisk for perioden, og at figuren er påsat senere, for vi har aldrig set den type skulptur i andre fund fra den periode.«

Itach tilføjer, at krukken med figuren er fundet i en grav, men det ikke er muligt at identificere den døde, for der er ingen skriftlige vidnesbyrd ved udgravningsstedet.

Fundet er en del af de meget omfattende fund, der er gjort fra bronzealderen i Israel, der omfatter perioden fra 3350 til 1200 før Kristus og inddeles i en tidlig, mellem og ældre bronzealder. I den sidste ældre bronzealder fra 1550 til 1200 før Kristus udvikler selvstændige bystater sig, men hvor Egypten samtidig spillede en stor rolle og i perioder herskede over området.

Det er i bronzealderen og den efterfølgende jernalder, at den bibelske periode begynder. Hvorvidt de bibelske tekster skal tages for den absolutte sandhed eller enten er fri fantasi eller en blanding af flere mundtlige fortællinger, hersker der til stadighed vild strid om blandt arkæologer og historikere. Men hvad den tænkende mand fra krukken synes at vise er, at der helt tilbage fra bronzealderen kunne præsteres forfinet kunst.