Forskere finder »dansegulv« fra oldtiden

Fundet af hundredvis af op mod 20.000 år gamle fodaftryk i Tanzania løfter sløret for mange hemmelig-heder om vores forfædre.

Fodaftrykkene er fundet ved bredden af den nuværende salt- og sodasø Lake Natron i det nordlige Tanzania. Fold sammen
Læs mere

En havde efter alt at dømme en brækket tå.

Der var kvinder og børn, og de vandrede mod sydvest. Og der var en flok mennesker, som løb eller »joggede« over sletten med en fart på næsten 20 km/t.

Det foregik for op mod 20.000 år siden på bredden af den nuværende salt- og sodasø Lake Natron i det nordlige Tanzania. Og det står alt sammen aftegnet i oldgammelt og indtørret mudder på et areal, der ikke er meget større end en tennisbane. Inden for det lille areal er der omkring 400 urgamle menneskelige fodaftryk, hvorfor der er tale om den største samling af slagsen i hele Afrika og en af de største i verden.

Fodaftrykkene har været kendt af lokale i flere år, men det er først i den seneste tid, at arkæologer og antropologer er begyndt at afdække det enestående lag, der betegnes som et regulært »dansegulv« fra fortiden – et fastfrosset tidsbillede af vores oldgamle forfædre og deres sociale liv.

»Det giver os en fornemmelse af strukturen og størrelsen af grupperne blandt disse jægere og samlere,« siger palæoantropologen Briana Pobiner til Washington Post og tilføjer:

»Hvor mange mænd var der, hvor mange kvinder og børn, og i hvor mange retninger gik de? Løb de, vandrede de, gik de side om side? Det er utroligt sjældent at få et sådant øjebliksbillede.«

Forskerne kan efter alt at dømme takke den nærliggende og næsten 3.200 meter høje vulkan Ol Doinyo Lengai for, at aftrykkene har over­levet til vore dage.

Meget peger ifølge tidsskriftet National Geographic på, at fodaftrykkene er afsat i en blanding af mudder og aske, som er løbet ned ad vulkanens flanker. Flere steder kan man se små, indtørrede mudderklumper, der er dryppet af fødderne på menneskene under deres march over søbredden.

Men mudderet må være tørret ind i løbet af få timer eller dage, hvilket har bevaret de detaljerede aftryk for eftertiden.

Udgravningen er finansieret med støtte fra National Geographic Society, og selskabets tidsskrift er det første, der har offentliggjort den opsigtsvækkende opdagelse.