Promenadekoncert på BBC afbrudt af protester

En direkte transmission med israelsk orkester i London endte med råb og optræk til slagsmål

Demonstranter uden for Royal Albert Hall til den traditionelle afslutningskoncert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Howard Jones / Demotix

Det tegnede ellers festligt.

Israel Philharmonic Orchestra skulle optræde ved BBC’s legendariske promenadekoncerter i Royal Albert Hall i London torsdag aften. Orkesteret havde violinvirtuosen Gil Shaham med som solist. På dirigentpodiet Zubin Mehta, kendt fra koncerterne med De Tre Tenorer.

Men musikerne i det verdensberømte orkester havde kun lige sat sig til rette – så vendte stemningen i den stopfulde sal:

En gruppe tilhørere rejste sig pludselig og råbte anti-israelske slagord. Andre lyttere tyssede på aktivisterne eller råbte ”fortsæt!” til orkestret. Man kunne samtidig se knyttede næver og optræk til slagsmål.

At publikum engagerer sig mere end almindeligt, hører til Albert Halls traditioner. Husets promenadekoncerter afbrydes jævnligt af talekor – som regel med bønner om penge til velgørende formål og den slags.

Men tonen i torsdags skal ifølge øjenvidner have været anderledes aggressiv. Der var ifølge BBC tale om en propalæstinensisk demonstration.

Orkester, solist og dirigent forsøgte at få musikken i gang på trods af uroen. Men netop som råbene fra den første gruppe havde lagt sig, foldede en anden gruppe palæstinensiske flag ud. Zubin Mehta lagde nu dirigentstokken fra sig og ventede på at de ansvarlige skulle gribe ind.

Når det israelske orkester optræder i diverse koncertsale, er sikkerheden altid forhøjet. Publikum havde i aftnens anledning fået tjekket taskerne for våben og sprængstof.

Britisk politi var også til stede længe før arrangementet i torsdags begyndte. Men man besluttede så vidt muligt at lade husets egne vagter klare paragrafferne – formentlig for ikke at optrappe situationen.

Aktivisterne blev bedt om at forlade stedet eller forholde sig i ro. Koncerten fortsatte derefter og sluttede endda med ekstranummer fra den israelske violinsolist.

En af tilhørerne i Albert Hall var Storbritanniens kulturminister, Ed Vaizey. Han kommenterede begivenhederne direkte på Twitter – blandt andet med ordene: ”Demonstrationen har tilsyneladende gjort hele salen pro-israelsk”.

Royal Albert Hall havde været opmærksom på aktivisterne allerede fra deres ankomst til bygningen i London, men besluttede ikke at nægte dem adgang. Ledelsen har siden oplyst, at omkring 30 tilhørere ud af i alt 5.600 blev bortvist.

Hvem der stod bag initiativet, vides ikke med sikkerhed.

Sarah Colborne fra den britiske Palestine Solidarity Campaign havde forinden opfordret til boykot af israelernes koncert. ”Vi opfordrer alle, der støtter fred og menneskerettigheder til ikke at medvirke,” skrev hun blandt andet.

Hun har ikke svaret på henvendelser efter koncerten.

BBC skulle egentlig have transmitteret hele koncerten. Men man afbrød den direkte udsendelse efter godt fem minutter og satte i stedet indspilninger af aftnens musik på.

En optagelse af koncerten sendes efter planen på det klassiske BBC 3 næste onsdag, dog med protesterne filtreret fra.

Hør her, hvordan afbrydelsen lød på radio:

Og her de samme minutter, filmet af en tilhører inde i Albert Hall: