Pris for afdækning af bandemiljøet

Berlingskes Morten Frich er årets modtager af Den Berlingske Fonds Journalistpris for sin kulegravende journalistik.

Journalist og leder af Berlingske Tidendes gravegruppe, Morten Frich, har modtaget en fornem pris for sin afdækning af bandemiljøet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lederen af Berlingskes gravergruppe, journalist og tidligere Cavlingprisvinder Morten Frich, modtager Berlingskes Journalistpris, der har været uddelt til en perlerække af journalister og journalistiske initiativer, specielt uden for det berlingske hus. Sidste år gik den til TV2News.

Formanden for priskomitéen, tidligere udenrigsminister - og journalist - Uffe Ellemann-Jensen - begrundede valget af Morten Frisch med hans journalistisk banebrydende arbejde, der gennem det seneste halvandet år har givet han har gjvet den danske offentlighed et unikt indblik i en ellers lukket kriminel verden ved at afdække bandemiljøet indefra og fra begge sider.

Læs tema:

- Fra boligkarréerne i Tåstrupgård har han arbejdet sig tæt på toppen af Danmarks førende kriminelle netværk, Hells Angels, for at stille spørgsmålet: Hvorfor er ca. 1.000 unge mennesker parate til at likvidere hinanden med automatvåben på åben gade i et af verdens rigeste og tryggeste samfund? Hvorfor har ni unge mænd måtte lade livet under en bandekrig, der også har kostet ca. 70 sårede? sagde Uffe Ellemann-Jensen.

- Morten Frichs metoder spænder fra aktindsigter og indsamling af retsdokumenter til mapping og netværksanalyse af banderne, simpel observation – og så hundredvis af interviews med organiseret kriminelle i deres hjem, klubhuse, spilleklubber, kiosker, lånte lejligheder og på øde S-togsstationer og natlige køreture. Sin indsigt har Morten Frich omsat til et stykke journalistik, der er så medrivende fortalt, at læseren ikke kan slippe fortællingen, fortsatte Uffe Ellemann-Jensen.

- Han får den for dybdeborende, undersøgende journalistik i særklasse. For en stærk og dedikeret journalistisk indsats uden selvpromovering og med en på en gang professionel, vedholdende og ydmyg holdning til fagets udøvelse, når det lige præcis kræver aller mest af præcision, mod, afbalancering og personlig integritet.

- Han får også prisen for at være en fremragende rollemodel for andre, som bedriver kulegravende journalistik. For at kunne fungere i et team. For ikke at skyde den letteste genvej, når djævlen såvel som den gode historie som oftest ligger i detaljen. For ikke at forfalde til sensationsjagt og kulørte effekter, sluttede Uffe Ellemann-Jensen.