Omstridt konsulent afviser beskyldninger i ballet-notat

Konsulent Helle Hein, der står bag en rapport om arbejdsforholdene på Den Kongelige Ballet, afviser beskyldningerne om, at hun selv var en del af de intriger, hun beskrev i rapporten.

Konsulent Helle Hein beskyldes for at have udviklet et had-/kærlighedsforhold til balletten og balletmester Nikolaj Hübbe, mens hun researchede til omstridt rapport. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun har aldrig anset sig selv som »ballettens frelsende engel«. Konsulent Helle Hein har heller aldrig midt om natten taget turen fra sit hjem i Rønnede for at erklære balletdanser Nikolaj Hübbe sin kærlighed.

Sidst, men ikke mindst, har hun aldrig haft problemer med at skelne mellem private interesser og det arbejde, hun var sat til at løse, da hun i 2010 blev hyret af Den Kongelige Ballet for at undersøge arbejdsmiljøet på balletten.

Sådan siger Helle Hein selv som de beskyldninger, der er blevet fremsat i et internt notet skrevet af balletkompagniets ledelse og som Weekendavisen refererede fredag. I den fem sider lange skrivelse beskyldes Helle Hein, der har indgående kendskab til ledelse i kreative miljøer, for selv at være en aktiv deltager i intrigerne på balletten.

- Det her illustrerer ledelseskrisen på Det Kongelige Teater. Det viser, hvad der sker, hvis man retter kritik mod ledelsen. Det understreger, dansernes beretninger om en grov mobbekultur og viser, hvor langt man fra ledelsesside vil gå i sine beskyldninger og håndtering af dem, der retter kritik mod ledelsen. Jeg er mest bekymret på teatrets vegne. Der må synes meget langt til både respekt og dialog mellem ledelse og medarbejdere, siger en rystet Helle Hein.

På baggrund af tre måneders feltarbejde udarbejdede Helle Hein i foråret 2011 en rapport om forholdene i balletkompagniet. Ikke nok med at kokainen flød blandt danserne, så påpegede rapporten også, at der var en udbredt mobbekultur, og at mange dansere havde mistet arbejdsglæden blandt andet på grund af balletmesterens temperament og overfusninger.