Mediekommentar: »Landmand søger kærlighed« er for folk i lykkelige parforhold, hvad »Luksusfælden« er for de rige

De, der ser programmet med deres hjertenskære solidt plantet i den anden ende af sofaen, må godte sig gevaldigt over, at de slipper for datingmenageriet. For singlerne er der til gengæld et par staldtips at hente i uendeligheden af akavede situationer, skriver Birgitte Borup om »Landmand søger kærlighed«.

Lene Beier er igen sød og empatisk vært for »Landmand søger kærlighed«. Her hos den unge landmand Nicolaj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Brohus Blu/TV 2

Vi skal ud på landet igen. Derud, hvor traktorens brummen kun afbrydes af hestevrinsk og grisegrynt, og hvor (land)manden uforstyrret kan boltre sig i suset fra de ensomme vidder. Indtil det går op for ham, at man rent faktisk høster, som man sår: Hvis man kun dyrker ensomheden, er det sjældent, at det lykkelige parforhold pludselig skyder op af jorden.

Men så er det, at man kan ringe efter TV 2, der med dating-reality-programmet »Landmand søger kærlighed« nu for sjette gang kommer de landmænd til hjælp, som har opgivet at finde et damebekendtskab mellem plovfurerne. Værten, Lene Beier, er en seværdighed i sig selv, køn, sød og empatisk, og formentlig netop sådan en kvinde, landmændene går og drømmer om på de ensomme ture i stalden. I stedet må de pænt gå ombord i de kærestebreve, som fremmede kvinder har sendt til dem i håbet om livslang, korngul kærlighed.

Landmanden Jack er denne gang alderspræsident i programmet, der for sjette sæson parrer landmænd i alle aldre med en potentiel mage.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Brohus.

Da jeg anmeldte sidste sæson, kaldte jeg programmet for en »kønsanakronisme af værste skuffe«. Det er det stadig. Programmet næres af fortællingen om mandens ret til at vælge og vrage, mens kvinderne er klar til at konkurrere indædt for en plads bag på mejetærskeren. Men at dømme efter det første par afsnit har der sneget sig en anelse realitetssans ind. Mændene drømmer om at møde en kvinde, hvor de ikke bliver »friendzoned« (udtalt på jysk), eller blot én, de kan smøre en ostemad til. De drømmer om en dame med egne hobbies, som gider høre på dem, når de har haft en »lortedag«. Drømmekvinden er, må vi forstå, i virkeligheden relativt almindelig, og på sin vis er det næsten forstemmende, at sådan én kun lader sig finde med et TV-holds mellemkomst. Som med al anden datingaktivitet, TV-transmitteret eller ej, synes det evigt rungende spørgsmål at være: Hvorfor skal det være så svært?

»Landmand søger kærlighed« er for folk i lykkelige parforhold, hvad »Luksusfælden« er for de rige. De, der er så heldige at se programmet med deres hjertenskære solidt plantet i den anden ende af sofaen, må godte sig gevaldigt over, at de slipper for datingmenageriet. Ikke flere halvkiksede samtaler, der fiser ud hen over hvidvinen. Ikke mere søgen efter nålen i høstakken, som selv i de dele af landet, hvor der ikke er andet end høstakke, kan virke håbløs.

»Drømmekvinden er, må vi forstå, i virkeligheden relativt almindelig, og på sin vis er det næsten forstemmende, at sådan en kun lader sig finde med et TV-holds mellemkomst. Som med al anden datingaktivitet, TV-transmitteret eller ej, synes det det evigt rungende spørgsmål at være: Hvorfor skal det være så svært?«


De, der selv bevæger sig rundt i datingjunglen, kan til gengæld hente et par staldtips. Især ved at betragte, hvad der udløser programmets uendelighed af akavede situationer: Lad være med kun at tale om dig selv, uden at spørge til modparten (egoalarm). Lad være med at sige, at du har to børn, når du virkeligheden har seks (løgneralarm). Lad være med at tale om, hvor ofte – eller sjældent – du agter at fyre penge efter en færgebillet, hvis I bliver kærester (nærigalarm). Lad være med at snakke for meget om sygdom (hypokonderalarm). Lad være med at tage din hund med på date (weirdoalarm). Og ring nu til en (ærlig) ven i stedet for at gå alene på jagt bagerst i klædeskabet, hvis du ikke aner, hvad der klæder dig (dårlig stil-alarm).

Men kudos for modet. Man må beundre dem, der stiller deres manglende kærlighedsliv til skue. Seerne skal nok hænge på og igen svælge i dét, der måske nok er et orgie af almindeligheder, men et stærkt underholdende et af slagsen.

Landmand søger kærlighed sendes tirsdag kl. 20 på TV 2.