Lån forskere dine øjne og ører

Fem hjemmesider, der åbnede min verden. I dag zooniverse.com

Galaxy Zoo er et hit for rumnørder. Fold sammen
Læs mere
Foto: NF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor meget tid har du til overs?

Dit svar er sikkert ingen. For når du ikke arbejder, skal du slappe af eller sove. Selv den bibelske Gud skulle vistnok bruge hele syv dage på sit skaberværk – seks dage til selve kreationen, en til rekreationen.

Så måske skal jeg ikke anbefale et medlemskab af zooniverse.com. For det kunne hurtigt stjæle din tid til afdasning og en del af søvnen med.

Hjemmesiden hører i mine øjne til de mest spændende på hele internettet.

Den blev grundlagt omkring 2007 af forskere fra hele kloden og har for længst nået en million brugere.

Formål: Ganske almindelige mennesker låner deres øjne og ører til videnskabens vidunderlige verden og hjælper forskningen på vej. Sæt dig til rette og spot en sær galakse ved Orions bælte eller antallet af gnuer en gennemsnitlig dag på Serengeti.

Siden begyndte vistnok som lidt af en gimmick. Vi har alle vore kunder og skal nå ud til dem. At engagere folk personligt i vores projekt har alle dage været den mest effektive.

Men tricket viste sig forbløffende givtigt efter få dage og er derfor vokset ud over alle bredder. Almindelige menneskers data har allerede kastet godt 70 dybt videnskabelige artikler af sig. Seriøst.

Hvert projekt har sin egen hjemmeside. Jeg selv er vældig optaget af det kosmiske og har derfor kastet mig over Galaxy Zoo.

Selve projektet var begyndt med en kæmpe kikkert i New Mexico, USA. Man havde fotograferet hele 900.000 fjerne galakser og skulle have styr på dem:

Hvor mange var spiralgalakser med stav som vores Mælkevejen? Hvor mange var spiralgalakser uden stav? Hvor mange var dværggalakser? Og fandtes der nogen, vi ikke havde navn for endnu?

En astrofysiker fra Oxford University blev sat på sagen. Han havde givet sig selv en uge og nåede 50.000. Det var dér, vi andre kom ind.

For nej: Man kan ikke sætte en computer til alt. Computere er fantatiske til veldefinerede og hurtige opgaver. Men den menneskelige sansning og intuition er stadig bedst til mange ting. At identificere din lille nevø mellem tusind andre strandgæster på Bellevue – det kan du stort set kun selv.

Fysikeren regnede så på sit budget. Selv hvis han kunne ansætte tre studentermedhjælpere og lade dem arbejde døgnet rundt, ville arbejdet tage 15 år.

Han fik så sit projekt ind under zooniverse. Flere end 100.000 frivillige fra hele verden slog til og fuldendte arbejdet på bare 175 dage.

Alene miraklerne undervejs var det hele værd. En ellers ukendt skolelærer fra Holland ved navn Hanny van Arkel havde for eksempel set noget mærkeligt: Hun fandt en plet, der ikke lignede de andre. Videnskaben identificerede den som lysekkoet fra en såkaldt kvasar. Objektet hedder i dag Hanny’s Voorwerp. Sådan helt officielt.

Zooniverse har i dag op mod 30 aktive projekter. Rumgale som undertegnede kan engagere sig i sider som Moon Zoo, Sunspotters og Planet Hunters. Den fascinerende SETILive beder om hjælp i jagten på liv andre steder i verden. Biologisk interesserede kan tælle kondorer i Californien eller pingviner på Sydpolen. Vejrvenner kan analysere tropiske stormes retning og dermed redde liv. Plus rigtigt meget andet.

Gak ind på Zooniverse og gør en forskel!