Kulturministeren vil sætte bøgerne fri

Fremtidens bøger skal kunne handles lige så frit som andre forbrugsvarer. Det mener kulturminister Brian Mikkelsen, der i går bebudede en total liberalisering af bogmarkedet.

I dag må forlagene fastsætte priserne på ti pct. af deres udgivelser. Den sats skal ned på nul, hvis det står til kulturminister Brian Mikkelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Berg

Den nye roman af Klaus Rifbjerg skal koste, hvad boghandleren og hans kunder kan blive enige om, at den skal koste.

Bøger skal kunne sælges lige så tosset, de vil, af dem, der vil. Alt hvad der ligner restriktioner i den frie udveksling af bøger på et frit marked skal væk.

Sådan kan man kort sammenfatte kulturminister Brian Mikkelsens (K) bogmarkedsvisioner, som de står at læse i det kulturpolitiske arbejdsprogram, han offentliggjorde i går.

Kulturministeren vil simpelthen give dødsstødet til de sidste af de restriktioner, der for få år siden var en integreret del af bogmarkedet. Nu skal det være helt frit.

»En fuld liberalisering af bogmarkedet vil først og fremmest øge konkurrencen blandt bogsælgerne og derved føre til en sænkning af priserne til glæde for alle litteraturinteresserede danskere,« siger Brian Mikkelsen og tilføjer:

»Lavere priser på bøgerne vil også medvirke til at åbne bogmarkedet for et publikum af lavtlønnede, der i dag ikke køber litteratur, fordi det simpelthen er for dyrt.«

Brian Mikkelsen siger samtidig, at det er vigtigt, at man – når markedskræfterne gives helt frit – tilgodeser den såkaldt smalle litteratur. Han tænker i den forbindelse på litteratur, der kun har et begrænset publikum, og som derfor ikke vinder særligt meget – om overhovedet noget – ved den øgede konkurrence på prisen, der følger med en øget liberalisering.

»Det er her, litteraturstøtten kommer ind i billedet. Derfor vil jeg afsætte 7,5 mio. kr. om året til at fremtidssikre

den statslige litteraturstøtte til landets fremmeste forfattere, så der skabes gode produktionsvilkår for ny dansk kvalitetslitteratur,« siger Brian Mikkelsen. Han siger også, at han vil lade den nye litteraturstøtte fordele af Statens Kunstfond og Kunstrådets Litteraturudvalg. De nærmere vilkår for fordelingen er endnu ikke fastlagt.

Begrænset virkning
Spørgsmålet er så, hvor meget den bebudede fuldstændige liberalisering egentlig kommer til at betyde, hvis Brian Mikkelsen får politisk opbakning til at følge den til dørs.

Den vigtigste forandring, rent teknisk, vil være, at forlagene ikke længere kan diktere prisen på nogen som helst af deres titler. I dag har de ret til at gøre det på 10 procent af titlerne. Ifølge forlagsdirektør Karsten Blauert, der er formand for Den Danske Forlæggerforening, vil forandringen være til at overskue:

»Det er lidt business as usual,« siger han med henvisning til, at bogmarkedet allerede gennem flere år har oplevet en gradvis liberalisering. Han siger også, at han er uenig med Brian Mikkelsen i, at mere liberalisering skulle give generelt billigere bøger til bogkøberne:

»Der findes allerede nu nogle ganske få billige bestsellere, f.eks. Stieg Larssons krimier, hvor konkurrencen er meget hård. Ellers har priserne i flere år ligget stabilt på typisk 2-300 kroner,« siger Karsten Blauert.

Stig Andersen, der er adm. direktør for Danmarks største forlag, Gyldendal, konstaterer i en kommentar, at det danske bogmarked har gennemgået en kommercialisering, som bl.a. han allerede for mange år siden advarede imod. Derudover er han enig med Karsten Blauert i, at forskellen er lille på situationen nu og i den mere liberale fremtid, som Brian Mikkelsen forestiller sig.

Det samme mener formanden for Den Danske Boghandlerforening, Olaf Winsløw, der i øvrigt er tilhænger af så megen liberalisering som muligt:

»Med helt frie bogpriser slipper boghandlerne for noget administrativt bøvl, og det er fint. Men ellers vil den øgede liberalisering ikke i sig selv føre til store ændringer, hverken for forlagenes eller boghandlernes vedkommende,« vurderer Olaf Winsløw.