Jussi er stadig den bedste

En af fantastiske Jussi Björlings sidste koncerter er udgivet for første gang. Hør den, og græd.

USA og Danmark var de to lande, Jussi Björling besøgte flest gange. Den svenske tenor var især glad for Tivoli og sang der i en lang periode hver eneste sommer. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er midt i september 1932. Ildevarslende trommer fra syd og øst har gjort politik ekstra spændende. Flere end 40.000 danskere har fundet vej til Rådhuspladsen og vil høre resultatet af det nyligt afholdte Landstingsvalg.

Og mens de venter, har kommunen en overraskelse klar: Jussi Björling skal optræde i Tivoli og giver et nummer fra rådhusets balkon. Dørene går op og afslører en af alle tiders største tenorer i ulastelig kjole og hvidt! Tilhørerskaren står som den største i hans karriere, hvilket ikke siger så lidt.

Den svenske sanger blev opdaget kun fire år gammel, debuterede på sin hjemlige nationalscene i 1930 og skulle siden vinde alverdens hjerter med uforglemmelige operapartier.

Berømtheden var i Danmark hver eneste sommer i perioder op gennem de turbulente 1930ere og 1940ere. Han fyldte Tivoli, KB Hallen og Odd Fellow Palæet til sidste plads og fik langstilkede roser af den forsamlede verdenspresse.

Men stort set ingen af de talløse koncerter i København blev optaget. Utallige af Jussi Björlings optrædener verden over er bevaret. Bare ikke dem på dansk jord.

Lige på nær koncerten 15. oktober 1959 i det nyåbnede Falconer Center, og nu har JSP Records og de internationale Jussi Bjørling Selskaber renset og digitaliseret nogle bånd fra den store aften.

Björling synger 17 numre fra operaens og romancens verden. Han akkompagneres glimrende på klaver af landsmanden Bertil Bokstedt – den senere operachef i Stockholm. Resultatet er noget af det skønneste, en sangglad sjæl kan have i ørerne.

Smag og behag har rigtignok vekslet en del siden dengang. »Tryllefløjten« synges ikke helt så sødladent længere. Men man kan næsten ikke forestille sig romancerne af Grieg og Sibelius og til sidst »Zueignung« af Richard Strauss i en skønnere strube.

Den dejlige CD har endda plads til to håndfulde highlights fra radioprogrammet The Voice of Firestone – herunder Jussi Björling i en forrygende udgave af »Nessun dorma« fra Giacomo Puccinis svanesang, Turandot.

Følsom og karsk

Stemmer som Jussi Björlings fås knap nok længere. Han rammer ikke bare tonerne rent, han rammer dem lige nøjagtigt i midten. Og de ejer uden undtagelse den helt rigtige klang af følsomhed og kernefuld karskhed.

Alle kan kalde sig kunstner i dag. Bare man arbejder med noget i kunstens verden. Men der findes en anden og sommetider lidt glemt betydning af ordet: At man slet og ret har styr på sit håndværk og derfra lægger noget åndsværk til.

Perfektion er en selvfølge på Jussi Björlings glemte plade, en forudsætning for, at han overhovedet tør tage vores tid, hvorpå han river os til himmels og næsten gør lytterens hjerte for stort til brystet.

Jussi Björling hin hjerteknuser døjede selv med et svagt hjerte. Hans smag for det søde liv i almindelighed og alkohol især gjorde resten. Den svenske tenor døde kun 49 år gammel i 1960. Nøjagtigt fem måneder efter koncerten i Falconer Centret.

Godt, han nåede den optagelse. Og tak til de behjertede fans for en overraskelse af de solide!

Hvem: Jussi Björling og Bertil Bokstedt.

Hvad: Optagelse af koncert i Falconer Centret 15. oktober 1959 samt 11 bonusnumre.

Hvor: CD fra JSP Records. Se mere på jsprecords.com.