Et voldeligt angreb på både digter og ytringsfrihed

Overfaldet på den 18-årige digter Yahya Hassan er et angreb på demokratiet og ytringsfriheden, siger Naser Khader. Overfaldsmanden er tidligere idømt syv års fængsel for planlægning af terror.

Yahya Hassans digtsamling er blevet godt modtaget af både anmeldere og bogkøbere. 37.000 eksemplarer er »Yahya Hassan« foreløbig blevet trykt i. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle gange ovegår virkeligheden fantasien.

Mandag aften blev den 18-årige digter Yahya Hassan, der i øjeblikket har exceptionel stor succes med en kritisk digtsamling, overfaldet på Hovedbanegården i København.

Det fysiske overgreb er ikke i sig selv en overraskelse. Digtene er et opgør med en forrået opvækst i Aarhus Vest, og det er kendt, at Yahya Hassan har modtaget en række trusler fra folk, som synes, at han med sin digtsamling »Yahya Hassan« forråder sin palæstinensiske baggrund. Han har også i hast måttet forlade en oplæsning på grund af trusler.

Men det er en overraskelse, at gerningsmanden til overfaldet er den 24-årige Isaac Meyer, der tidligere er dømt for planlægning af terror et ukendt sted i Europa. Han erkendte ved et grundlovsforhør i går overfaldet og blev varetægtsfængslet i foreløbig 13 dage.I 2004 blev Isaac Meyer som 17-årig idømt syv års fængsel for overtrædelse af terrorlovgivningens strengeste paragraf. Dengang hed han Abdul Basi Abu-Lifa og var en spinkel ung knægt opvokset i Brøndby Strand. Et vidne, hans tidligere lærer, betegnede ham under retssagen som en indelukket enspænder, der i usædvanlig grad var religiøst fikseret.

»Islam er grobund for min identitet. Når jeg skal foretage mig noget, tænker jeg ikke på, om det er accepteret i mine forældres kultur eller i den danske kultur, men om det er accepteret ud fra islam,« skrev han som 14-årig – et citat som blev læst op under retssagen.Under overfaldet mandag aften fik Yahya Hassan, der var på Hovedbanegården sammen med sin kæreste, en række slag på hovedet og kroppen, men han har det ifølge sit forlag, Gyldendal, efter omstændighederne godt.Berlingske talte i går kort med Yahya Hassan, men han afslog at udtale sig om sagen.

Naser Khader: Et angreb på ytringsfriheden

»Det er forfærdeligt og trist, at der er nogen, som ikke kan acceptere, at vi har ytringsfrihed i Danmark,« siger Naser Khader, tidligere folketingsmedlem og nu fellow på Hudson Institute i Washington DC, foredragsholder og mellemøstekspert på DRs P1.

Khader har selv syrisk baggrund, og som folketingspolitiker var han ude for trusler fra indvandrerkredse og har derfor beskyttelse fra PET. Der er stadig områder, han ikke vover sig ind på af frygt for overfald.»Jeg går ikke gennem Hovedbanegården eller på Strøget i København uden PET-vagter, og hvis jeg blev indbudt til at holde foredrag i Nørrebrohallen, ville jeg sige nej tak. Der er flere steder, hvor man risikerer at møde nogle af de der tosser,« siger Naser Khader.Han kalder overfaldet for et angreb på ytringsfriheden, frihedsværdierne og demokratiet.

»Dem, der gør den slags, tror, at de kan lukke munden på folk. Dem, der har været kritiske gennem de seneste 10-20 år, kan tælles på én hånd. Årsagen er, at konsekvenserne kan være fatale. Jeg er selv, selv om jeg bliver beskyttet af PET, blevet stenet ud af Brøndby Kulturhus og ud af Vollsmose og Kokkedal,« siger Naser Khader, der stadig får beskyttelse af PET, når han er i Danmark.

Overfaldet på Yahya Hassan får ham til at opfordre til folkelige protester.

»I Danmark er vi rigtig gode til at demonstrere mod hundelove og forbud mod amning på cafeer, og jeg håber, at der nu bryder spontane demonstrationer ud, så man forskrækker dem, der kan finde på at lave overfald. Vi skal signalere, at vi ikke vil finde os i det. Der kommer flere og flere unge mennesker som Yahya Hassan, og hvis de føler sig alene, så svigter man dem, og så begynder nogle af dem at trække sig ud af debatten. Så det er nu, danskerne skal mobilisere sig mod antidemokrater. Og så håber jeg, at politiet passer på Yahya Hassan, men samtidig er der risikoområder, han må undgå. Sådan er virkeligheden i Danmark. Der er områder, hvor vi, der kæmper for frihed, har fået begrænset vores frihed,« siger Naser Khader.

For godt en uge siden modtog Yahya Hassan årets debutantpris på BogForum i Bella Center. Hans bog, der har skabt stor debat om indvandring og integration, opdragelse og islam, er nu trykt i 37.000 eksemplarer, hvilket er helt usædvanligt for en digtsamling. »Bogen er, som den også hedder: »Yahya Hassan«,« sagde formanden for priskomiteen, Mona Madsen, da hun overrakte prisen på bogmessen.

»Yahya er ærlig, modig og ikke bange for at provokere. Men Yahya er først og fremmest i denne her sammenhæng en god forfatter,« sagde hun.

Jelved: »Det er modbydeligt«

Mange forfattere, politikere og læsere tog i går afstand fra overfaldet. Kulturminister Marianne Jelved (R) kalder overfaldet for modbydeligt.

»Nu er motivet for overfaldet ikke kommet frem endnu, men i vores samfund er det fundamentalt, at man både som kunstner og som menigmand kan deltage i debatten uden at skulle frygte for sin sikkerhed. Kunsten og kunstnerne er en vigtig del af den offentlige debat, og det er vigtigt for mig at påpege, at vi skal værne om alles ret til at ytre sig,« siger Marianne Jelved.

Også i foreningen Danske Skønlitterære Forfattere tager formanden, Inger Lise Hornemann, skarp afstand fra overfaldet.

»Det er uhyrligt, og min umiddelbare reaktion er, at man sætter et frimærke på ryggen af gerningsmanden og sender ham til Langbortistan, men sådan gør vi selvfølgelig ikke i Danmark, og det skal vi heller ikke gøre i dette tilfælde,« siger Inger Lise Hornemann.

Hun mener ikke umiddelbart, at demonstrationer på Rådhuspladsen vil hjælpe over for en flok galninge, som vil overfalde folk, som bruger deres ytringsfrihed. De er uden for pædagogisk rækkevidde, siger hun.

»Men Yahya Hassan skal ikke være i tvivl om, at det er ham, der har danskernes moralske opbakning,« siger Inger Lise Hornemann.

Overfald er jo en risiko

Den iranskfødte kunstner Firoozeh Bazrafkan, der selv har oplevet at blive spyttet på på grund af sin kunst, er chokeret over overfaldet,

»Det er fuldstændig uhørt, og jeg bliver både virkelig forarget og rigtig ked af det, når jeg hører om folk, der bliver overfaldet. De her perkere skal kraftedeme snart lære, at det ikke er i orden at overfalde andre, blot fordi de ikke kan lide deres holdninger. Det er simpelthen ikke i orden. De må skrive kronikker eller læserbreve i stedet. Vi skal stå fast på retten til at ytre sig frit, og Danmark skal holde op med at gøre de her nydanskere en bjørnetjeneste,« siger Firoozeh Bazrafkan til bt.dk.

Overfaldet mandag aften blev stoppet af DSB-personale, der fik tilkaldt politiet. Yahya Hassan har siden udgivelsen af sin digtsamling været klar over, at han løb en risiko for overfald. Det sagde han i et interview her i Berlingske:

»Der er en risiko for, at en eller anden giver mig en på hovedet, stikker mig ned eller skyder mig. Der er jo alle de her trusler. Det er jo en risiko. De mennesker er her jo, lige så længe jeg er her. Det kan godt være, at det fortsætter i lang tid, at det ikke forsvinder. Men så må det jo være sådan, det er.«