DR-stjerne om tv-optagelser: Det var kaotisk

Carsten Bjørnlund spiller en af hovedrollerne i DR-dramaet "Liberty", og det har været hektisk og kaotisk.

Carsten Bjørnlund spiller sammen med Sofie Gråbøl og Anton Hjejle familien Knudsen i Liberty. Scanpix/Mads Claus Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Carsten Bjørnlund var aldrig i tvivl om, hvorvidt han skulle takke ja til rollen som Niels Knudsen i DR's kommende dramaserie "Liberty", som er baseret på Jakob Ejersbos roman af samme navn.

Han er nemlig stor fan af Jakob Ejersbos fortællinger og karakterbeskrivelser, og så har han faktisk haft et tæt forhold til Tanzania, hvor romanen foregår, lige siden sin barndom.

- I mit eget privatliv har jeg været omgivet af artefakter fra Tanzania. Min onkel boede syv år i Tanzania, og mine forældre var nede at besøge ham, før jeg blev født. Så hele mit hjem har været fyldt med alt muligt fra Tanzania, og mit legetøj har været ting fra Tanzania - for eksempel trommer, spyd og halskæder, fortæller den 44-årige skuespiller.

Men på trods af den familiære følelse er Carsten Bjørnlund også blevet konfronteret med de store forskelle mellem Afrika og Danmark under optagelserne.

"Liberty" er af praktiske årsager optaget i Sydafrika i stedet for i Tanzania, og Carsten Bjørnlund har oplevet nogle helt andre arbejdsstrukturer end i Danmark.

- Det arbejde, vi lavede dernede, var vildt kaotisk og hektisk. Men også super interessant og spændende. Særligt mødet med den sydafrikanske befolkning - sort som hvid. Folk var meget imødekommende, venlige og gæstfri til trods for landets voldsomme historie.

- Jeg kunne mærke forskel, fordi de to arbejdskulturer er meget forskellige. Hvor vi i Danmark kører en meget flad struktur, så har de en meget mere hierarkisk opbygget struktur.

- Det betyder, at folk har meget sværere ved at tage en beslutning selv. Det går lidt langsommere, fordi de venter på at få en ordre, hvor vi på et filmhold i Danmark tør tage vores egne beslutninger. Hvis der står noget i vejen, som vil komme med i billedet, så flytter vi det jo lige. Men det har jeg også oplevet i USA, at det er meget mere vanskeligt for hierarkiske styreformer.

Efter optagelserne havde Carsten Bjørnlund inviteret sin familie til Sydafrika, så savnet ikke blev alt for stort. Sammen med sin kæreste og sine to børn har han derfor nydt Cape Town og den afrikanske natur efter optagelserne.

/ritzau/