DRs bestyrelsesformand: Vi kan godt spare

DR skal kunne håndtere besparelser i stil med andre store institutioner, siger Michael Christiansen, som mener, at 10 procent over fem år er til at arbejde med - men vil kunne mærkes.

DRs bestyreslesforman Michael Christiansen skifter nu signaler mht. besparelser i DR - DR kan godt leve med besparelser i stil med andre kulturinstitutioner, sger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DR kan godt spare godt 10 procent af  budgettet, siger DRs bestyrelsesformand Michael Christiansen nu, hvor det mediepolitiske forhandlinger nærmer sig. Så længe besparelserne er på et niveau, der svarer til andre offentlige institutioner, kan det håndteres - men det vil stadig kunne mærkes, siger bestyrelsesformanden.

»Hvis politikerne påfører DR  besparelser på to procent om året, som så bliver 10 procent over fem år, så er det vanskeligt ikke at udvise en vis forståelse for det. I lighed med hospitaler, undervisningsinstitutioner og store museer, så skal vi selvfølgelig kunne håndtere det,« siger Michael Christiansen.

»Men det vil få konsekvenser for brugerne. Opfattelsen af, at det meste kan hentes i administrationen er helt forkert - hvis man skærer ti procent, vil det som udgangspunkt betyde en procent på administration og ni procent på produktion. Jeg vil ikke komme med bud på, hvor der skal skæres - det er en samlet vurdering, som direktionen må komme med - men der er ikke noget, der er gratis,« siger Michael Christiansen.

Kulturminister Mette Bock (LA) er i øjeblikket i gang med at udarbejde regeringens udspil til et nyt medieforlig. Det er for længst annonceret, at det kommer til at indeholde besparelser for DR, men størrelsesordenen er stadig ukendt. Dansk Folkeparti har længe krævet besparelser på 25 procent af DRs budget, mens en besparelse på netop 12,5 procent har været nævnt som et realistisk niveau.

Mette Bock vil ikke melde regeringens bud ud endnu, men kalder Michael Christiansens udtalelser for »ansvarlige«. »DR skal være et smallere mediefyrtårn end i dag. Det har hele tiden været planen, og jeg ser det som et udtryk for en ansvarlig tilgang til tingene, at bestyrelsen nu indstiller sig på, at der skal spares,« siger Mette Bock til Politiken.

Da DF første gang meldte ud om sine krav til besparelser i DR, var det anderledes advarende udtalelser, der kom fra Michael Christiansen, der talte om, at nedskæringer ville gå ud over DR som en garant for den demokratiske debat og svække sammenhængskraften i samfundet. Det var på baggrund af et sparekrav på 25 procent - besparelser som reelt ville fjerne en tredjedel af DRs budget, på grund af de gældsposter DR betaler af på og ikke kan beskære.

»Så vil DR ikke komme til at se ud, som DR gør i dag, men bliver totalt forandret,« siger bestyrelsesformanden. Af hensyn til DRs fremtid frygter han for, at de politiske forhandlinger ender i et smalt forlig.

»Det er vigtigt, at der omkring DR, som jo er en hjørnesten i demokratiet, er en bred politisk enighed - både om hovedsigtet med DR og størrelsen af DR. Hvis et smalt forlig afløses af endnu et smalt forlig, så vil det være vanskeligt at gennemføre for eksempel en ti procents reduktion, der kan holde hen over et folketingsvalg,« konstaterer Michael Christiansen overfor Berlingske.

 

Også DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn har advaret mod voldsomme konsekvenser af besparelser på DR. Efter en rapport om DRs økonomi skrev hun i et indlæg på DR.dk, at man trods besparelser på administrationen ville være nødt til at lukke en lang række programmer:  »Men selv efter at have gjort dette, ville man – ud over DR3, P3, DR Ultra og P7 Mix – skulle lukke eksempelvis P4, DR K og DR Ramasjang, inklusive alt indhold på disse kanaler, for at nå en besparelse på 25 procent«, skrev Maria Rørbye Rønn.

Kulturministeren har meldt ud, at regeringens medieudspil kommer efter vinterferien. Udover DFs 25 procents-krav har Alternativet spillet ud med, at man ønsker et styrket DR, mens Socialdemokratiet ikke har ønsket at melde konkret ud om partiets indgang, men dog ikke længere afviser besparelser på DR.