Copenhell er kommet for at blive

Danmarks største metalfestival har på sit blot fjerde år etableret sig som det naturlige samlingspunkt for danske metalfans, og den vokser fortsat.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I år gjalder årets store metalbrøl, Copenhell, for fjerde gang over Refshaleøen. Festivalen har i dens korte levetid opnået stor succes. Og nu har Copenhell fundet den helt rigtige formel efter at have prøvet sig lidt frem i de første tre år. Det mener Anders Bøtter, vært på P6 Beats metalprogram Sort Søndag.

»Man kan sige, at de tidligere år var 0,1, 0,2 og så videre, og så er det her »År 1« for Copenhell. Nu er festivalen etableret, og det er ikke længere et sted, folk kun kommer for at høre bestemte navne. Nu kommer de, fordi de føler sig hjemme,« siger Anders Bøtter.

Copenhell blev første gang afholdt i 2010, hvor omkring 5.000 mennesker headbangede og moshede sig gennem to dages metalfestligheder med navne som Deftones og Megadeth på plakaten. Allerede året efter var publikumstallet næsten fordoblet. Det fortsatte med at stige og landede på omkring 8.500 solgte billetter i 2012, hvor festivalen vandt IBYEN-prisen som Årets Begivenhed. I år regner talsmand for Copenhell Jeppe Nissen med, at man ender på 9.000-10.000 gæster.

»Vi har lært ekstremt meget hvert år, og vi er blevet bedre og bedre. Nu er vi ved at være der, hvor vi gerne vil være,« siger han.

Der var allerede masser af festivaler i København hen over sommeren, så hvorfor var der overhovedet plads til Copenhell? En meget fokuseret musikprofil, mener Jeppe Nissen.

»I forhold til, hvor lille Danmark er, er der virkelig meget festival. Men Copenhell er 100 procent genrespecifik, helt skarp på hård rock og metal. Det er der ingen andre på markedet, der er,« siger han.

Det er egentlig meget enkelt, forklarer Jacob Dinesen fra metalmagasinet Devilution. Copenhell manglede ganske enkelt. »Festivalen fylder simpelthen et hul. Den har taget pladsen som flagskibet for den danske metalscene,« siger han.

Da Copenhell sidste år vandt IBYEN-prisen, sagde Jeppe Nissen til iByen.dk:

»Hvis vi er vokset til dobbelt størrelse om ti år, så er jeg glad.« Han er da også optimist, hvis man spørger ham i dag. »Vi bliver aldrig Roskilde eller Wacken (stor tysk metalfestival, red.). Det er ikke intentionen. Men vi kan sagtens blive større end nu,« siger Jeppe Nissen.

Der er dog en naturlig grænse for, hvor stor Copenhell kan blive, mener Jacob Dinesen.

»Problemet er, at det tidspunkt, den ligger på, der er utroligt mange andre metalfestivaler rundt omkring i Nordeuropa. Copenhell bliver ikke dobbelt så stor kun af danske publikummer.«

Jeppe Nissen er fortsat optimist og håber, at den stigende højde på Copenhells vartegn, træfiguren »Wickerman«, kan være et symbol på festivalens fortsatte succes.

»Måske rammer vi de magiske 10 meter i år, så den er lige så mange meter, som der er publikum i tusinder. Han vokser i takt med festivalen,« siger han. Copenhell

Copenhell er en kommerciel metalfestival arrangeret af Live Nation. Blev afholdt første gang i 2010. Der er tre scener: Helvíti, Hades og Pandæmonium. Store, internationale navne som Megadeth, Judas Priest og Slayer har spillet på Copenhell gennem årene. På årets program er hovednavnene amerikanske Alice in Chains og danske King Diamond. Modsat fx Roskilde Festival er det de færreste, der overnatter på stedet – der bliver i år sat 400 telte op i to campingområder, og man forventer op til 10.000 deltagere. Copenhell tilbyder blandt andet et øltelt, en biograf og Smadreland, hvor man kan komme af med sine aggressioner.

Hvad: Copenhell 2013
Hvor: Refshaleøen
Hvornår: 14.-15. juni ( opvarmningskoncerten »Förhelvede!« 13. juni)
Billetter: 795 kr. hos Billetnet (opvarmning inkluderet)

Hvis du er i tvivl om, hvilke navne, du skal gå efter på Copenhell, har AOK spurgt sig til råds hos metal-radioværten, -festivalmanden og -skribenten.

Hvad glæder du dig mest til på årets Copenhell?

Anders Bøtter, vært på P6 Beats metal­program Sort Søndag:
»King Diamond. Ingen tvivl om, at han (forsanger Kim Bendix Petersen også kendt som King Diamond, red.) og bandet er det største metal- og rocknavn, der nogensinde er kommet ud af Danmark.

Jeppe Nissen, talsmand for Copenhell:
»King Diamond er jo kæmpestort for dansk metal. Ellers er et band som Alice in Chains fantastisk. Og Parkway Drive er helt vilde live. Jeg tror, de kommer til at lægge hele pladsen ned. Så er der et band som God Seed, hvor forsangeren Gaahl nærmest er ondskaben selv.«

Jacob Dinesen. metalmagasinet Devilution:
»Alestorm, der spiller piratmetal, glæder jeg mig til. Alice in Chains er jeg også spændt på at se. På Roskilde Festival 2010 var de rigtig gode. Hvis de kan fortsætte den stil, kan de gå hen og samle festivalen endnu mere end selv King Diamond.«