'Borat' har magt

Manden bag 'Borat', komikeren Sacha Baron Cohen er udråbt som en af de mest magtfulde mænd i Storbritannien.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Lige i hælene på prins William på listen over de mest magtfulde mænd i Storbritannien kommer komikeren Sacha Baron Cohen, aka 'Borat'.

Det er det populære magasin GQ, der i det seneste nummer placerer den 35-årige komiker på en samlet 19. plads, og han overhaler dermed mænd som prins Charles og mediemanden James Murdoch.

De er alle havnet på listen, fordi de har været med til at 'påvirke nationens nutid og fremtid' i løbet af de sidste 12 måneder eller længere, som magasinet udtrykker det.

Sacha Baron Cohen er af mange danskere måske bedre kendt som 'Borat', den kasakstanske journalist, der tager på eventyr i Guds eget land (USA...) og kort fortalt udstiller amerikaneres fordomme og dumhed.

De mere seriøse danske anmeldere var noget mere skeptiske end det amerikanske biografpublikum i modtagelsen af filmen, der af det danske anmelderkorps blev betegnet som alt fra 'grænseoverskridende', 'overgearet' til 'bundsjofel', 'usmagelig' og 'trættende'. Filmen bragede til gengæld ind på en førsteplads i USA, som efterårets mest sete sidste år.

Det Sacha Baron Cohen at bane sig hele vejen til præsident Bushs skrivebord, der blev orienteret om fimen og dens - for mange amerikanere - kontroversielle eller provokerende indhold. Kasakstanerne var desuden meget vrede over, at komikeren udstillede landet som et mildest talt primitivt og tilbagestående sted og krævede den forbudt.

»Ikke siden John Lennon har England haft en entertainer med så stor indflydelse på verden«, skriver GQ i sin begrundelse for udnævnelsen.

Den næstmest magtfulde mand i Storbritannien er premierminister Tony Blair - kun overhalet af den mand, der forventes at afløse ham senere på året, Gordon Brown.