Bid domptøren

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er lidt af en pinsel at se de danske TV-værter, der ustandselig afbryder deres gæster. Som domptører i et cirkus stiller de spørgsmål til deres gæster, men venter ikke på uddybende svar, men afbryder ofte, så de indbudte interviewofre ikke får mulighed for at fuldfører deres sætninger og bliver hakket op i småbidder, der ikke giver mening. Til gengæld sætter studieværterne på den måde sig selv i centrum.

Det er særlig Debattens Clement Kjersgaard og Deadlines Martin Krasnik, der excellerer i denne pinagtige forestilling, der ikke tjener til TV-seernes bedste, for de vil jo gerne høre på en sammenhængende forklaring. Jo, jo, vil nogen sikkert sige, men det er jo kritisk journalistik.

Nej, deres teknik har intet med kritisk journalistik at gøre, for kritisk journalistik tillader, at publikum får mulighed for selv at vurdere de udspurgtes udsagn, men det får de som oftest ikke.

Man kan undre sig over, at folk overhovedet gider stille op til det show. Hos Clement Kjersgaard står politikere i uge efter uge på rad og række (hvorfor må de i øvrigt ikke sidde ned?) og lader sig groft afbryde. De nikker venligt og smiler.

Det kan imidlertid gå helt anderledes. Den 27. september havde Martin Krasnik den tysk-jødiske journalist og debattør Henryk Broder i studiet i Deadline. Henryk Broder er en superskarp debattør, der har kritiseret anti-israelismen i tyske medier og er stærkt kritisk over for den massive muslimske indvandring til Tyskland og meget andet.

Hans bog »Hurra, vi kapitulerer! - om lysten til at overgive sig« fra 2008 beskriver det svage Europa i mødet med nutidens trusler. Martin Krasnik begyndte på sin sædvanlige stil og forsøgte at afbryde Broder, men den vante debattør brugte snart Krasnik som moppe til at vaske studielokalet med.

Da Broder nævne Tysklands problemer med indvandringen af muslimer, afbrød Krasnik ham for at sige, at procentvis udgjorde de jo en forsvindende minoritet.

Broder replicerede, at matematik altid lyver, og at de koncentreres i bestemte kvarterer, hvor der opstår ghettoer. Da Krasnik derefter gik over til et andet emne, afbrød Broder ham og sagde: »Opgiver du nu matematikken?« Krasnik var til grin.

Hvilket får mig til at tænke, at de danske debatdeltagere er alt for pæne. De skal også afbryde og svare hurtigt og morsomt igen. I stedet virker det, som om de automatisk accepterer at blive behandlet som vilde dyr i cirkus og villigt lader sig afbryde på studieværtens præmisser.

Er de dygtige og frække nok til at knægte denne kommissær-stil hos studieværterne? Muligvis ikke, og det kan skyldes, at vi mangler folk af Henryk Broders kvalitet og hurtighed, men årsagen er nok snarere, at danskere har vænnet sig til DRs arrogante magt.