Året der gik i stykker - for fuld musik

Sammenstillingen af terror, pop og dans i en TV 2-trailer om årets gang har vakt forargelse. Men derfor kan magasinprogrammer om godt og ondt i årets løb - selv i så ondt et år som 2015 - sagtens give god mening hos danske TV-seere, mener både TV-redaktør og medieforsker.

Årets værter på De Største Øjeblikke på TV 2 bliver Cecilie Frøkjær, Divya Das og Mikkel Beha Erichsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Per Arnesen / TV 2)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er år, hvor kongelige bryllupper og sportslige triumfer står forrest i erindringen. Og så er der år, hvor terror og kriser kommer før alt det andet. Men når året er gået, skal der slås en krølle på det - med tilbageblik på stort og småt, ondt og godt og gerne lidt musik og underholdning som krydderi. Og det er måske lidt nemmere ved den første slags år end ved den sidste.

I hvert fald kom TV 2 hurtigt i modvind, da stationen mandag aften lagde en trailer ud på hjemmesiden, der reklamerede for årskavalkaden »De Største Øjeblikke - 2015«, der sendes dagen før nytårsaften. Til tonerne af Møs kæmpehit »Lean On« ser man klip fra nogle af årets store begivenheder, terror, politi med maskinpistoler og flygtningestrømme - skiftende med børn og politikere, der danser med Mø. Og den sammenblanding var lige lovlig kæk, mente en af de dansende politikere, Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen.

»Videoen er ærlig talt langt ude. Den blander fjolledans med terror, flygtninge og maskingeværer. Det er respektløst. Ikke mindst over for de mange, der har mistet. Det fremstår som lallende ligegyldighed,« skrev Johanne Schmidt-Nielsen på sin facebookprofil, hvor hun opfordrede TV 2 til at trække videoen tilbage. En opdatering, der blev delt og kommenteret i en hast, så TV 2 fangede shitstormen i optakten, og før solen stod op tirsdag, var traileren stoppet og trukket tilbage.

 

Tirsdag aften blev programmet så optaget, og selv om modtagelsen af traileren nager programmets redaktør, Svend Rasmussen, så har han ingen betænkeligheder ved selve programmet. Det følger den klassiske skabelon ved gennem klip fra året, interviews og live-optræden at give et billede af danskernes år.

»Det er ikke et underholdningsshow. Det er Nyhederne, der laver et program om året på godt og ondt, og vi er jo nødt til at dække året, som det har været. Og der er bare år, der er værre end andre,« siger Svend Rasmussen.

»Vi har haft terror og en historisk stor flygtningestrøm med kurs mod Europa. Det fylder rigtig meget, men det er jo ikke hele året. Der har også været et folketingsvalg, der har fyldt meget, der har været den første dansker i rummet og mange andre ting. Mø for eksempel med det mest streamede nummer på Spotify nogensinde og en fjerdeplads på USAs hitliste. Vi skal forsøge at ramme det hele ind, og voldsomme år som 2015 er da en større udfordring at lave. Men uden mørke, intet lys, og det forsøgte vi at ramme ind i traileren med »Lean on« - i et år som 2015 har du brug for nogen at støtte dig til, nogen der giver håb,« siger Svend Rasmussen

»De Største Øjeblikke« ligger i den bedste sendetid på hovedkanalen aftenen før Nytårsaften. Og der er god mening i at servere det forfærdelige med det smukke her, mener TV 2-redaktøren.

»Vi forsøger at vise, der er et liv før døden. Vi viser de grumme ting, men forsøger også at vise, at der er en vej ud af det og ingen grund til at gå helt i sort depression. Der er jo ikke noget opløftende i terror, men når man går ned i det, kan man godt finde noget opløftende. Overskriften er »Mod til at gøre en forskel«, og vi må bare sige, at mænd som Finn Nørgaard og Dan Uzan, de havde modet til at gøre en forskel - uden dem havde det netop været et forfærdeligt år,« siger Svend Rasmussen.

På DR sender man 2.juledag også et klassisk miks af nyheder, kulturpersonligheder og musik fra året, der gik. Og selv om et år med voldsomme begivenheder sætter sit præg på programmet, ænderer det ikke ved, at andet også er vigtigt, siger fungerende programchef på DR1, Henriette Marienlund.

»Der har været voldsomme begivenheder andre år, men et år består jo af både alvorlige begivenheder, kulturpersonligheder, politik og andet der har samlet nationen, men det er enormt vigtigt, at vi formår at holde balancen og komme ordentligt fra det ene til det andet. Det hele afspejler jo livet, som det er - dybt facetteret,« siger Henriette Marienlund, der heller ikke ser nogen grund til at bryde med blandingsformen.

»Så længe det laves respektfuldt. Hvis vi lavede et året der gik, der kun handlede om terror, så ville det jo ikke afspejle, hvordan livet er,« siger programchefen.

Der er da heller ikke noget, der tyder på at danskerne har problemer med skiftende temaer i magasinprogrammer som årets tilbageblik, mener medieforsker Hanne Bruun, Aarhus Universitet, der har forsket i netop magasinprogrammer.

»Der kan være lidt dårlig karma med det her år, som gør det lidt sværere. Det er jo en balancegang. Selvfølgelig fylder terror og flygtningesituationen meget, og der er jo ikke meget fest og farver over det

Men så kan man vise lidt fra Danish Music Awards og en kongelig fødselsdag - det skal nok gå. Jeg tror ikke, der er noget, der kan ødelægge genren som sådan - det er jo lavet, så længe jeg kan huske,« siger Hanne Bruun.

Hun har i øvrigt ikke selv set TV2-traileren med Mø.

»Men generelt set kan det jo lige så godt handle om dårlig smag i traileren, som giver nogle uheldige associationer,« siger Hanne Bruun.

Det dækker i hvert fald - og mildest talt - reaktionerne på Johanne Schmidt-Nielsens afstandtagen på facebook. »Håbløst dårlig smag,« lyder således en af de mildere kommentarer - fra tidligere TV2-direktør Per Mikael Jensen.