Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Vi tager det europæiske projekt forgivet!

Urania Osmann Fold sammen
Læs mere

EU står overfor er en masse problemer, og Europas ledere forsøger i flok at finde svar. Det er på ingen måde nemt.

Men hvorfor? Før gik man ind for fælleseuropæiske løsninger, i dag har den politiske kultur ændret sig. Nu går man mere op i at fralægge sig problemer, der er fælles. Partierne vil varetage egne interesser, i stedet for at forholde sig til at lede landet. Den kultur præger flere EU-lande. Partierne har ikke deres egen politik, men venter på at se et udspil fra regeringen.

Angsten for suverænitetsafgivelse antænder med en gnist et enormt bål af modstand hos mange EU borgere. Det har man tydeligt kunnet iagttage under valgkampe op til EU-folkeafstemningerne. Optimisme og forståelse af de problemer vi står overfor i EU, hvad enten det er klima, miljø, bærdygtighed eller flygtningekrisen er ikke til at finde.

Vi har store problemer i EU, fordi vi mangler viljen til, at løse problemerne i fællesskab. Set i forvildelsens og frustrationens lys har vi relativiseret nationalkonservatismen. Bare kig på henholdsvis Dansk Folkepartis markante fremgang i Danmark, Front Nationals fremgang i Frankrig og UK Independence Partys fremgang i Storbritannien.

Det er ærgerligt, men selvom vi lever i en dramatisk tid, så er der stadig håb for enden af fortvivlelsens tunnel. Vi skal tage lederskab på international plan og fastholde det gode europæiske engagement. Vi trives bedst i et fællesskab, og derfor skal vi være en kernemedlem i det europæiske samarbejde.

Danmark har nydt godt af det europæiske medlemskab. Europæiske projekter er værdifulde, fordi de giver os en fair chance for at opnå det, vi gerne vil opnå. Danske virksomheder drager økonomisk nytte af EU-medlemskabet. EU-lovgivning påvirker danske virksomheders produkter, services og markedsmuligheder positivt. Vi skal værne om EU og ikke lade angsten og ignorancen fra højrefløjens side overskygge gevinsterne af det europæiske samarbejde.

Udfordringen for EU skyldes, at vi som europæiske borgere tager det europæiske projekt for givet. Problemerne kan løses. Men det bliver klart en del vanskeligere at løse problemerne, når vi ikke vil løse dem i fællesskab. EU bløder, fordi vi ikke er i stand til at sidesætte vores interessemodsætninger og tage fat ved problemernes kerne.

Du spørger måske nu: Vil EU-samarbejdet falde sammen? Nej, for i sidste ende er vi afhængige af hinanden. Derfor skal vi som EU-borgere værne om EUs interesser. Disse interesser bliver klart varetaget bedst gennem et stærk EU-samarbejde og fælleseuropæiske løsninger.