Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Intet nyt i klimaforandringer

»I det hele taget er der næppe grund til at antage, at klimaet er af lave.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lørdag 8. august står der i lederen i Berlingske, at »Klimaforandringerne har allerede vist deres virkning på levevilkårene rundt om i verden. Store dele af verdens klima forandrer sig og gør flere områder ubeboelige. Ørkener breder sig, vandstandene stiger, og storme og orkaner bliver kraftigere og kraftigere og kræver ikke alene menneskeliv…«

Det lyder jo meget dramatisk og giver anledning til ængstelse, men ret beset er der jo intet nyt i disse konstateringer. Klimaet har altid ændret sig over tid, da Jorden er en dynamisk planet, hvor den ene ændring betinger den næste.

Under den nuværende opvarmningsperiode kan man dog lade sig berolige med, at temperaturerne så vidt vides fortsat ligger inden for det temperaturinterval, som har eksisteret de sidste mange tusinde år. I det hele taget er der næppe grund til at antage, at klimaet er af lave – ja, det ændrer sig, men det overrasker vel næppe, da opvarmningsperioder altid synes at have været karakteriseret ved hastige temperaturskift i modsætning til nedkølingsperioder, der har været mere langvarige.

At isen i Grønland smelter på meget dramatisk vis, må være forventeligt al den stund, at smeltepunktet for is som bekendt ligger inden for et meget snævert temperaturinterval.

Videre anføres det i lederen, at »…de fleste videnskabsfolk er enige om den brutale kendsgerning: At klimaet forandrer sig hastigt, og at CO2 er hovedsynderen«.

At CO2 er hovedsynderen, er en hypotese, som kan diskuteres, da det forekommer helt irrationelt at postulere, at den menneskeskabte CO2-udledning er hovedsynderen, når denne årsag notorisk aldrig tidligere i Jordens historie har spillet en rolle for klimaets skiften.

Læs også: Obamas klimaplan kan skabe danske job

I bedste fald virker det besynderligt at udpege CO2 som hovedsynder, når helt naturlige årsager, som vi godt nok ikke har styr på, har medført langt mere ekstreme klimatilstande end dem, vi oplever i dag.

Hypotesen om CO2-udslippets indvirkning på klimaet diskuteres i FNs klimapanel IPCC.

I de videnskabelige undergrupper, der er oprettet under IPCC, sidder personer fra hele verden med vidt forskellig baggrund, og disse udarbejder en konsensus-rapport, hvor ikke blot videnskabelige, men også politiske, økonomiske og religiøse hensyn inddrages.

Endvidere må de klimamodeller, som IPCC benytter, og som mange synes at have ubegrænset tillid til, grundlæggende være opbygget på samme måde som de modeller, der ligger til grund for landes vejrtjenester. Dette indebærer, at klimamodellerne i lighed med vejrmodellerne af rent regnetekniske årsager er et usikkert prognose-værktøj på lidt længere sigt.