Obama: USAs stater skal udarbejde hver deres miljøplaner

Præsident Obama vil med ny miljøplan skære udledning fra kraftværker ned med en tredjedel. De amerikanske stater skal hver for sig udarbejde en miljøplan.

Foto: MICHAEL REYNOLDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: USAs præsident, Barack Obama, fremlagde mandag aften sin stærkt imødesete miljøplan, der skal nedbringe USAs udslip af drivhusgasser.

Med planen skal hver stat udarbejde deres egen miljøplan til at nedbringe forureningen og udledningen af kuldioxid fra kraftværker, hvilket er en hjørnesten i Obamas-plan.

»Vi er den første generation, der mærker konsekvenserne af klimaforandringer, og den sidste generation, der kan gøre noget ved det,« lød det fra præsidenten, da han præsenterede klimaplanen.

Samtidig sagde Obama, at ingen udfordring udgør en større trussel for vores fremtid end klimaændringer.

Ifølge planen skal udledningen fra energisektoren nedbringes med en tredjedel inden for 15 år. Det vil ifølge BBC betyde, at udledningen i 2030 skal være 32 procent mindre, end den var i 2005.

Det er denne reduktion, hver enkelt stat skal udarbejde en plan for at opnå.

Miljøorganisationer har kaldt det en historisk plan, der viser, at USA nu for alvor er klar til at kaste sig ind i kampen for at begrænse den globale opvarmning.

Omaba talte til en venligtsindet forsamling, der tog imod talen med hujen og piften, langt fra den stemning som miljøskeptiske Republikanerne ventes at modtage den med.

Barack Obama afviste under præsentationen, at planen vil koste job i USA.

Han afviste desuden, at den vil betyde højere energipriser for amerikanerne, og at det er landets fattige, der skulle blive ramt af planen.

Hillary Clinton, der stiller op som Demokraternes præsidentkandidat forud for næste års præsidentvalg i USA, siger ifølge internationale medier, at hun bakker fuldt op om Obamas plan.

For en uge siden lancerede hun sin egen plan for et grønnere USA, der blandt andet betyder opsætning af 500 millioner solcellepaneler.

Det næste globale klimatopmøde afholdes i Paris fra 30. november til 11. december.