Obama: Sidste chance for at stoppe klimaforandringer

USAs præsident vil med ny miljøplan skære udledning fra kraftværker ned med en tredjedel. De amerikanske stater skal hver for sig udarbejde en miljøplan.

Foto: JONATHAN ERNST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: USAs præsident, Barack Obama, fremlagde mandag aften sin stærkt imødesete miljøplan, der skal nedbringe USAs udslip af drivhusgasser.

»Vi er den første generation, der mærker konsekvenserne af klimaforandringer, og den sidste generation, der kan gøre noget ved det,« lød det fra præsidenten.

Samtidig sagde Obama, at ingen udfordring udgør en større trussel for vores fremtid end klimaændringer.

Med planen skal hver stat udarbejde deres egen miljøplan til nedbringe forureningen og udledningen af kuldioxid fra kraftværker, som udgør en hjørnesten i planen.

Ifølge planen skal udledningen nedbringes med en tredjedel inden for 15 år.

Miljøorganisationer har kaldt det en historisk plan, der viser, at USA nu for alvor er klar til at kaste sig ind i kampen for at begrænse den globale opvarmning.

Republikanerne ventes derimod at kæmpe med næb og kløer mod Obamas klimaplan.

Hillary Clinton, der stiller op som Demokraternes præsidentkandidat forud for næste års præsidentvalg i USA, siger ifølge internationale medier, at hun bakker fuldt op om Obamas plan.

For en uge siden lancerede hun sin egen plan for et grønnere USA, der blandt andet betyder opsætning af 500 millioner solcellepaneler.