Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ikke alle danskere er lovløse autonome

Abir Al-kalemji Fold sammen
Læs mere
Foto: Abir Al-Kalemji

Kære medborgere med indvandrerbaggrund. Undgå at forfalde til generaliseringer. Ikke alle danskere er lovløse autonome, der vil undergrave demokratiet, begå hærværk eller terrorisere deres naboer. Mange fornuftige etniske danskere har taget afstand fra urolighederne på Nørrebro, og de ansvarlige unge mennesker vil forhåbentlig blive stillet til regnskab for deres kriminelle handlinger. Majoriteten vil leve i fred og fordragelighed. De få ballademagere skal ikke ødelægge det for de mange lovlydige.

Det er altså ikke alle hætteklædte unge mænd, der render rundt med brosten i lommen, eller vil kaste ølflasker efter din bil. Mange af dem passer deres skole og går direkte hjem efter en bytur. De sidder ikke og ryger hash konstant, planlægger angreb mod civilsamfundet eller konspirerer en bevæbnet revolution. Der er knap seks mio. danskere i verden, heraf er mere end 98 pct. lovlydige. Vi taler således om en afgrænset minoritet, der opfører sig anakistisk, voldeligt og kriminelt.

Det er vigtigt at undersøge fakta for at undgå fordomme. Så gå ud og mød nogle danskere. Tal med naboen. Invitér ham eller hende på en kop kaffe. Du vil hurtigt opdage, til trods for kulturelle og ideologiske forskelle, hvor meget vi kan have til fælles. Søren er ikke meget anderledes end din søn, Ali. De drømmer begge om at få sig en uddannelse, job, kone og børn. Og kærlighed. Så lad være med at skære alle over én kam. Men gå forrest med at forplante tiltro til dine medmennesker. Det belønner sig.