Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Fordi vi kan

»Men er der alligevel noget om, at vores humanisme bliver så udfordret i disse år af meget voldsomme krige og katastrofer og deraf følgende humanitære katastrofer, at vi simpelthen har været nødt til at bedøve vores egen empati?«

12debBenteDalsbæk.jpg
Bente Dalsbæk
Læs mere
Fold sammen

I sidste uges Debatten på DR2 gik bølgerne højt om, hvordan vi skal hjælpe de flygtninge, der i øjeblikket mister livet på deres farefulde færd gennem nogle meget grummere bølger i Middelhavet.

»Hvordan« kan der være mange bud på, og dem skortede det heller ikke på, hverken lige der i ruden eller i spalterne på diverse medier. Der har ikke manglet politiske udmeldinger om, hvis problem det er at tage affære. Statsministeren var ude med stor tydelighed og sige, at bådflygtningene er Afrikas ansvar, trods EUs beskæring af søredningen i Middelhavet, men erkender dog, at vi heroppe i Europa har en eller anden grad af ansvar for at løse situationen. Så langt så godt, og nu er vi jo også nærmest videre i mediedagsordenen, så hvorfor vende tilbage til det. Bådflygtninge er jo »so last week«?

Læs også: Det bærende i Europa smuldrer

Fordi jeg hæftede mig ved noget, der lå og rumsterede under disse ugers debat. Noget, som selvfølgelig fandt sin meget tydelige stemme ude i folkedybet på de sociale medier, hvor nogle tillod sig at skrive ligeud, at »så var der 700 problemer mindre« med reference til den katastrofe, der udspillede sig, da en flygtningebåd kæntrede 19. april.

Det er en langt ude udtalelse, der er til at tage og føle på – og lægge afstand til. Men der var også noget andet: For nedenunder alle de pæne ord om tragedie og katestrofe synes at lure et lidt mere fundamentalt og faktisk også katastrofalt spørgsmål: Skal vi overhovedet hjælpe?

Læs også: Rædslernes hav

Man kan synes om det eller ej, men der er nok nogle mekanismer, som kan forklares i antal og afstand, der gør, at flere mennesker end før kan finde på at svare »nej« eller kun »måske« til dét spørgsmål. Ikke alle ville nogensinde komme i nærheden af at sige noget så umenneskeligt som ovenfor citeret. Men er der alligevel noget om, at vores humanisme bliver så udfordret i disse år af meget voldsomme krige og katastrofer og deraf følgende humanitære katastrofer, at vi simpelthen har været nødt til at bedøve vores egen empati? Vi har den største flygtningekrise siden Anden Verdenskrig med over 50 millioner mennesker på flugt, og som den tidligere amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright sagde sidste år, »verden er mildest talt et rod«. Der er faktisk ikke noget at sige til, at man som almindeligt menneske, ja, sikkert også som politiker kan føle sig noget magtesløs over for, hvordan man kan medvirke til effektive løsninger. Hvordan kan man balancere i ønsket om at hjælpe over for udfordringen i ikke at få meget store problemer på lang sigt? Hvorfor diskuterer vi pludselig uden at blinke ret meget, f.eks. løsningsmodeller, hvis kyniske kalkule er at lade folk drukne, for dermed ikke at skabe incitament til flere flygtninge? Vores hjerter er kommet under pres i disse år.

Og nej, vi kan ikke i Danmark rydde op i det alene, men alligevel tror jeg, at når ens hjerte er ved at blive lidt for bedøvet, skal man tænke på et citat fra føromtalte Debatten:

Generalsekretær Anders Ladekarl fra Røde Kors blev spurgt: Hvorfor skal vi overhovedet hjælpe de her mennesker? Han svarede: Fordi vi kan.