Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

De svage mænd

Henrik Day Poulsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

The Economist havde i juni en hovedhistorie om det svage køn. Og nej, det var ikke kvinderne. Det var os mænd. Fokus var, at mænd i den vestlige verden i stigende grad klarer sig langt dårligere gennem livet end kvinderne. Den eneste undtagelse er de få mænd, der virkelig er talentfulde og succesfulde illustreret ved, at 97,6 procent af alle selvskabte milliardærer er mænd og 92,8 procent af alle statsoverhoveder er mænd. Men ser man bort fra raritetskabinettet, ser det skidt ud for mænd i den udviklede del af Vesten. Eksemplet var Sverige, hvor mænd ifølge The Economist i stigende grad føler sig marginaliseret i en verden af feminine værdier. Sveriges barselssystem problematiseres, idet mænd næsten tvinges til at tage lang barsel, hvilket især mænd med faglærte og ufaglærte job ikke nødvendigvis ønsker.

Sverige ligner på mange Danmark, hvor vi også har konstateret, at drenge i uddannelsessystemet sakker bagud, og at piger dominerer især på de videregående uddannelser. På medicinstudiet er der en kraftig overvægt af kvinder, og vi ønsker vel ikke et samfund, hvor ingen læger er mænd?

I den pædagogiske verden er børn næsten kun omgivet af kvinder. Ikke at kvinder er dårlige pædagoger, men hvis drenge ikke har adgang til mandlige rollemodeller og ikke får lov til at udleve deres maskuline måde at lege på og udvikle sig, bliver de frustrerede.

I min verden henvises flere og flere mænd under diagnosen ADHD, fordi de har svært ved at klare sig i uddannelsessystemet. Kun et mindretal har faktisk ADHD. Flertallet leder blot efter en medicinsk forklaring på et sociologisk problem. Den eksplosive brug af psykologer, som jo stort set alle er kvinder, er et glimrende eksempel på, hvordan kvindelige værdier er sat i højsædet og nu ønskes af mange i befolkningen. Ja, psykologbehandling er næsten en menneskeret.

Hvad er så konsekvensen af et ultra feminiseret samfund? Ja, ifølge The Economist skaber det en hel generation af vrede mænd. De bliver vrede mod samfundet og vender sig mod ekstreme og populistiske, politiske partier. Lande som Sverige, England, Tyskland, Ungarn og Frankrig har en langt større andel af mænd end kvinder, der stemmer på ekstreme højreorienterede partier. I Danmark er der også en tendens, men knap så tydelig. The Economist havde desværre ingen data på mænd med anden etnisk baggrund. De er dem, der klarer sig allerdårligst. Det er nærliggende at spørge, om de ikke også i deres vrede vender sig mod ekstreme partier. Og her ligger islamistiske bevægelser jo lige til højrebenet.

Spørgsmålet er altså om prisen for et feminiseret samfund, hvor mænd skal indordne sig under, hvad kvinder synes er acceptabelt, medfører en radikalisering af mændene? Hvis det er korrekt, betaler samfundet en meget høj pris for fortsat at hylde kvindelige værdier.

Man bør derfor nedtone den dominans af kvinder, som findes i især uddannelsessystemet og mange pædagogiske miljøer. Jeg går ikke ind for kønskvotering, men man kunne overveje andre veje, f.eks. at give et »kvalifikationstillæg« for at være mand i visse brancher. Ja, det lyder måske absurd, men noget skal gøres. Tallene fra The Economist taler deres eget tydelige og skræmmende sprog.