Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Clinton og de utro kvinder

»Jeg anerkender, at det også handler om politik. Men come on, kvinder. Det holder altså ikke her. Slet ikke her. Slet ikke i forhold til Donald Trump. Kvinder valgte Hillary fra, fordi de ikke troede på hende – som kvinde.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var vildt, det der skete natten til onsdag. Det kan stadig synes uforståeligt. Et land med flere stemmeberettigede kvinder end mænd. Og alligevel vendte kvinderne ryggen til Hillary Clinton og valgte den mest kvindeforagtende og sexistiske kandidat og nu USAs kommende præsident, Donald Trump.

Hvis modstanderen til Hillary havde været en attraktiv, republikansk, Obama-type-familiefar med værdierne i orden, kunne jeg forstå det. Men nej. Alligevel stemte 42 procent af de kvinder, der stemte, på Donald Trump. I visse aldersgrupper blandt kvinder var der endda flere, der stemte på ham end Hillary.

Donald Trump burde for kvinder stå som det mest umulige valg. Især sat over for en kvinde, der altid har fremstået som at ville kæmpe kvinders sag. En kvinde der kunne bryde gennem »glasloftet« og blive USAs første kvindelige præsident. Et historisk øjeblik i USA, ja, i verdenshistorien. Et afgørende øjeblik for kvinder og kvinders muligheder. Det skete ikke.

Efterfølgende har kvinder, også i Danmark, begrædt valget af Trump og spørger, hvordan amerikanerne kunne vælge ham, når de kunne have fået Hillary. Svaret er enkelt. Fordi kvinderne svigtede. Svigtede Hillary og stemte på Trump. Jeg hører også, at hvis Hillary var en mand, havde hun vundet. Altså, at mænd ikke stemmer på en kvinde. Nej. Det var ikke mændene, der svigtede hende. Det var kvinderne.

Det er ikke mænd, men kvinder, der er kvinders største barriere og forhindring i at opnå de positioner og de job, som mænd har i dag. For nylig sad jeg i en debat med tre stærke kvinder. En debat om vi i Danmark bl.a. burde have tvungen barsel til mænd for at give kvinder bedre og mere lige muligheder i forhold til mænd. Alle tre kvinder var imod tvungen barsel. Kun jeg var for. Jeg finder det tankevækkende.

Hvad nu hvis det omvendte gjorde sig gældende? At en mand for første gang stod til at vinde det vigtigste embede i verden, at blive USAs første mandlige præsident. Ville vi mænd så svigte så fuldstændigt, så fatalt, i det afgørende øjeblik? Jeg tror det ikke.

Jeg tænker, at kvinder er deres egen værste barriere og forhindring – og jeg prøver at finde en forklaring. Men jeg kan ikke. Ikke anden end at kvinder dybest set ikke tror på, at kvinder kan – når det gælder – eller ikke vil en kvinde, hvis der er en mand som alternativ. En mand – uanset hvor ubehageligt et valg, han er.

Jeg anerkender, at det også handler om politik. Men come on, kvinder. Det holder altså ikke her. Slet ikke her. Slet ikke i forhold til Donald Trump. Kvinder valgte Hillary fra, fordi de ikke troede på hende – som kvinde.

Vel er det USA, men så vidt jeg husker, havde Helle Thorning-Schmidt heller ikke ligefrem blæsende medvind på cykelstien i forhold til kvindelige vælgere. Og hvis jeg var Mette Frederiksen, ville jeg tænke alvorligt over dette før en kommende valgkamp mod Lars Løkke. Det synes jeg også, kvinder skulle gøre.