En stor, stor mur og en »pussy«: Her er fem ting, vi vil huske fra den bizarre valgkamp

De amerikanske valgsteder er lukket, og dermed slutter en bizar valgkamp, der har været præget af flere usædvanlige sager. Her er fem af dem, vi næppe glemmer foreløbigt.

Khizr Khan holds his personal copy of the US Constitution while addressing delegates on the fourth and final day of the Democratic National Convention at Wells Fargo Center on July 28, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. Khizr Khan's son, Humayun S. M. Khan was a University of Virginia graduate and enlisted in the US Army. Khan was one of 14 American Muslims who died serving the United States in the ten years after the September 11, 2001 terrorist attacks. / AFP PHOTO / SAUL LOEB Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krigsveteranen, emailgate og »grab 'em by the pussy«.

Den amerikanske valgkamp har det seneste år været præget af flere opsigtsvækkende sager. Her er fem, der næppe går i glemmebogen, selvom valgkampen er ovre.

Muren

Da Donald Trump i juni 2015 annoncerede, at han ville stille op som republikanernes præsidentkandidat, lovede han, at han vil bygge en stor, stor mur »a great, great wall« på grænsen til Mexico for at stoppe den illegale indvandring fra nabolandet. Han gjorde det samtidig klart, at han vil få Mexico selv til at betale for muren. Et budskab han siden har gentaget flere gange, som det eksempelvis ses i CBS News tweet herunder:

Muren er der blandt andet blevet gjort grin med i John Olivers Last Week Tonight-show. Her ser man angiveligt en tilhænger til et vælgermøde, der har iklædt sig et »great wall« kostume. John Oliver har generelt været meget skeptisk over for Donald Trump.

Krigsveteranen

I juli kom Donald Trump med en udtalelse, der måske ikke siger så meget i sig selv: »Hun stod der uden at sige noget. Måske havde hun ikke tilladelse til at sige noget,« lød den.

Udtalelsen var imidlertid møntet på en mor til en krigsveteran, og den fik mange op af stolen. Sagen startede på Demokraternes konvent, hvor et forældrepar var på talerstolen for at fortælle om deres afdøde søn, Humayun Khans, indsats i krigen i Irak. Faren Khizr Khan kritiserede i den forbindelse Donald Trumps valgløfte om at begrænse muslimers ret til at komme ind i USA.

»Du har ikke selv ofret noget eller nogen,« sagde han.

Det fik Trump til at komme med modangrebet møntet på hustruen, Ghazala Khan. Hun der imidlertid til genmæle i et indlæg i Washington Post, hvor hun fortalte, at hun ikke sagde noget fra talerstolen på konventet, fordi hun stadig ikke kan tale offentligt om tabet af sønnen, uden at bryde sammen. Genlæs historien om krigsveteranen her.

Khizr Khan holdt tale ved demokraternes konvent i juli, hvor han holdt hans personlige udgave af USAs forfatning oppe, imens han talte til de fremmødte. Hans søn blev dræbt i krigen i Irak. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB.

Emailgaten

En sag, der har været oppe at vende flere gange i løbet af valgkampen, er sagen om Hillary Clintons emails også omtalt som emailgate. Den noget komplicerede affære går helt tilbage til marts 2015, hvor The New York Times kunne afsløre, at demokraternes præsidentkandidat i sin tid som udenrigsminister benyttede sin private e-mail-konti i forbindelse med arbejdet som udenrigsminister. Det skete i perioden fra 2009 til 2013.

Siden har regeringens efterforskere oplyst, at der var fundet hemmeligstemplede oplysninger i nogle af de pågældende mails, og så blev en efterforskning indledt af FRBI, der så i juli kunne konkludere, at Hillary Clinton havde håndteret de hemmelige oplysninger "ekstremt skødesløst", men at hun havde gjort det i god tro. Derfor blev der ikke rejst sigtelse imod hende.

Sidst i oktober lige op til valget meddelte FBI så, at sagen blev genåbnet på grund af fund af nye emails, hvilket har rejst beskyldinger om forsøg på at kuppe valget mod FBIs chef James Comey, der er republikaner. Få dage før valget kunne James Comey oplyse til medlemmer af Kongressen, at FBI fortsat ikke mener, der er grundlag for at rejse sigtelse mod Hillary Clinton.

Der er ikke noget at komme efter i Clintons e-mailsag, siger FBI's direktør, James Comey 6. november 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI GRIPAS.

Talen

18. juli holdt Donald Trumps kona, Melania Trump, sin første større politiske tale på Republikanernes konvent i Cleveland, Ohio. Talen fik stor opmærksomhed, men ikke på grund af dens politiske indhold. Talen lod nemlig i stor stil til at være et plagiat af Michelle Obamas tale fra Demokraternes konvent i 2008.

Den amerikanske TV-station lavede sammenligningen herunder:

Efterfølgende indrømmede taleskriver Meredith McIver, at hun havde brugt nogle passager fra Michelle Obamas tale og sagde op. Læs mere her.

»Pussy'en«

En videooptagelse fra september 2005, hvor Donald Trump blandt andet siger »You can grab 'em by the pussy« fik også stor opmærksomhed i løbet af valgkampen.

Her kører Donald Trump og TV-reporteren Billy Bush i en tour-bus. Billy Bush arbejder på det tidspunkt for sladder-TV-programmet »Access Hollywood,« og han kører Trump til et filmstudie, hvor Trump skal deltage i en episode af TV-serien »Days of Our Lives«. Trump og Bush taler sammen inde i bussen, da de kommer frem til studiet, hvor skuespilleren Arianne Zucker venter på dem. Inde i bussen lyder følgende ordveksling:

Trump: »Jeg må hellere spise nogle Tic-Tac-pastiller, hvis jeg nu skulle finde på at kysse hende. Du ved, jeg er bare automatisk tiltrukket af smukke ... jeg begynder bare at kysse dem. Det er som med en magnet. Bare kysse. Jeg kan ikke engang vente. Og når du er en stjerne, så lader de dig gøre det. Du kan gøre alt.«

Bush: »Du kan gøre alt.«

Trump: »Du kan gramse dem i fissen. Du kan gøre alt.«

Læs udskriften af hele samtalen her.

Videoen fik de republikanske partiledere, Paul Ryan og Mitch McConnell, til at kræve en undskyldning fra Donald Trump, mens en række republikanske kongresmedlemmer trak deres anbefaling af Trump tilbage.