»Donald Trump er en hadefuld, verdensfjern, sexistisk islamofob og jødehader«

Dagens overblik: Du får reaktioner, analyser og ledere ovenpå Donald Trumps store valgsejr. Og så skal vi også rundt om regeringens afvisning af Dansk Folkepartis udlændingekrav. Og en voldsom fransk avisforside. Hele dit politiske overblik lige her.

De Radikales Zenia Stampe. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Stort set samtlige danske aviser har i dag reserveret ikke bare forsiden, men også størstedelen af resten af avisen til én mand: Donald Trump.

Denne morgenpost kommer også til at tage endnu en tango med amerikanernes valg - artiklens overskrift kommer vi for eksempel tilbage til længere nede.

Men derudover får du selvfølgelig også overblikket over alt det, der også er sket siden i går. Politisk, altså. Vi starter med alt det, der ikke har med USAs kommende præsident at gøre. Og vi starter med en kategorisk Støjberg-afvisning af Dansk Folkepartis krav om udlændingestramninger i finansloven.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Støjberg afviser DFs udlændingestramning

Regeringen og integrationsminister Inger Støjberg giver nemlig i dagens Jyllands-Posten landets største borgerlige parti, Dansk Folkeparti, en kold skulder og hælder direkte flere af partiets konkrete krav i finanslovsforhandlingerne ned ad bordet.

Dansk Folkeparti spillede for nylig ud med syv udlændingestramninger, som Thulesen Dahl og co. vil have for at lægge stemmer til en finanslov. Alle sammen krav, der til forveksling ellers ligner dem, regeringen også selv har spillet ud med i forbindelse med sin 2025-plan.

Men efter et møde i Finansministeriet i går, hvor udlændingestramninger var på dagsordnen, gjorde Inger Støjberg det ifølge Jyllands-Posten klart, at regeringen ikke vil bruge finansloven til at forhandle en asylnødbremse, der skal givemulighed for at afvise asylsøgere ved grænsen i ekstraordinære situationer.

Dansk Folkeparti kalder afvisningen taktik og vil ikke acceptere, at regeringen afviser at diskutere forslag, som regeringen selv er kommet med.

»Vi kan godt fornemme, at regeringen ikke bryder sig om, at vi bringer udlændingepolitik ind i forhandlingerne om finansloven. Det er jo helt indlysende, at regeringen hellere vil bruge stramningerne i en anden forbindelse - nemlig i forhandlinger om en 2025-plan,« siger DFs udlændingeordfører Martin Henriksen og fortsætter: »Men hvis disse punkter er nogle, som vi er enige om, giver det da god mening at gennemføre det, hvis der er flertal for det.«

I artiklen i Jyllands-Posten, der endnu ikke er online, udviser heller ikke Liberal Alliance og de Konservative den store vilje til at give Dansk Folkeparti indrømmelser på udlændingepolitikken allerede i finansloven.

Artiklen er endnu ikke online.

Regeringen: Trump-sejr understreger behovet for dansk 2025-plan

De fleste kender vel efterhånden situationen: Liberal Alliance vil have topskattelettelser på fem procentpoint hele vejen op. Dansk Folkeparti siger kategorisk nej. Og statsministeren har nu været nødt til at udskyde forhandlingerne om regeringens stort anlagte helhedsplan.

Netop fordi de to partier står stejlt på hver sit ultimative krav. Men nu håber erhvervs- og vækstsminister Troels Lund Poulsen (V), at Donald Trumps sejr kan sætte skub i de indtil videre kuldsejlede forhandlinger.

Han siger i dagens Børsen, at det amerikanske valg viser vigtigheden af, at Christiansborg samles om alle initiativer og reformer, der kan gøre Danmark rigere.

»Det er jo også derfor, vi har præsenteret 2025-planen. Vi ved, vi står over for en række udfordringer efter brexit, og det gør det endnu vigtigere at få mest muligt ud af de ressourcer, vi har i Danmark, og gøre en særlig politisk indsats for at gøre os rigere som samfund. For vi bliver presset på vores indtjening til dansk økonomi,« siger Troels Lund Poulsen.

Argumentet bider dog ikke umiddelbart på hverken Liberal Alliance eller DF. LAs appetit på reformer er lige så stor i dag, som den var i går, siger finansordfører Ole Birk Olesen. Og hos DF smiler man lidt over regeringen:

»Jeg kommer jo til at trække på smilebåndet her. Det er en lille smule useriøst at sammenligne, at vi f.eks. er nødt til at hæve pensionsalderen hurtigt, fordi Donald Trump er kommet til,« siger DFs finansordfører René Christensen.

Præsidiet diskuterede Pia Kjærsgaards »rotterede«-kommentar

»Vi har i Præsidiet haft en god og åbenhjertig drøftelse af mit sprogbrug i en debatudsendelse. Jeg har redegjort for min deltagelse i programmet, og hvorfor jeg sagde, som jeg gjorde.«

Sådan siger Pia Kjærsgaard i dagens Berlingske, efter at de fire næstformænd i Folketingets øverste ledelse, Præsidiet, havde krævet en snak om Folketingets formands »rotterede«-kommentar om Europa-Parlamentet.

Folketingets formand understreger, at alle i Præsidiet enige om, at »sagen nu er uddebatteret«:

»Vi er alle gode venner,« sagde Pia Kjærsgaard ifølge Berlingske efter mødet i går.

Her kan du læse, hvorfor Pia Kjærsgaard overhovedet skulle forklare sig, her.

Regeringen vil placere ny politiskole i Herning

En ny politiskole i det vestlige Danmark har været på trapperne i over et år. Og nu har regeringen lagt sig fast på en placering: Herning. Det bekræfter justitsminister Søren Pind (V).

»Rigspolitiet vurderer, at en nybygget skole er den bedste løsning, og regeringen har en ambition om, at politiskolen skal bidrage til at skabe en bedre balance mellem landsdelene med vækst og udvikling i hele Danmark. Regeringen agter på den baggrund at placere den nye politiskole i Herning,« siger justitsministeren til Ritzau.

Vejles borgmester er voldsomt utilfreds med den beslutning, siger han i dag til DR, og hverken S eller DF vil da heller endnu godkende regeringens planer. Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, undrer sig for eksempel over, hvorfor det hele skal gå så hurtigt for regeringen.

»Jeg tror ærligt talt ikke, at vi er særligt mange i forligskredsen, som helt kan forstå, hvad regeringens linje er,« siger han til Ritzau.

Har Mette Frederiksen kaldt Trump »dumsmart« og »populistisk«?

Nej, mente Socialdemokratiets formand i går, da hun blev spurgt af en journalist på Ritzau til en statusopdatering, hun lavede på Facebook 27. juli i år.

Du har kaldt Donald Trump »dumsmart« og »populistisk«, indledte journalisten.

»Nej, det har jeg ikke. Jeg har sagt, at han er kommet med dumsmarte kommentarer,« sagde S-formanden.

Der står på din Facebook-profil, at »Donald Trump er både dumsmart og populistisk«, indvendte journalisten.

»I forhold til hans kommentarer,« lød det fra Mette Frederiksen.

Vi har været på Facebook og har fundet Mette Frederiksens opslag frem fra gemmerne, så du selv kan bedømme, hvem der har ret:

»Men vi kan ikke nøjes med at konkludere, hvor meget Trump tager fejl. Jeg synes, det er vigtigt, at vi kommer et spadestik dybere. Vi må erkende, at de folk, han taler til, føler sig hørt for første gang længe og har savnet en stemme, der sætter ord på deres frygt og frustrationer. Donald Trump er både dumsmart og populistisk. Hverken de fattige eller de mange amerikanere, der er fristet af Trumps lette løsninger - eller resten af verden - vil vinde på hans måske kommende lederskab,« skriver Mette Frederiksen i sit opslag, som du kan se i sin fulde længde herunder:

3 korte nyheder, du lige skal have med

NYHED I
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) er i dag vært for et møde i stabiliseringsgruppen for de lande, som bekæmper Islamisk Stat. Højtstående embedsmænd fra 25 lande, samt repræsentanter for FN og EU skal alle bidrage til at stabilisere de områder i Irak og Syrien, som er blevet befriet fra den militante bevægelse. På mødet deltager desuden repræsentanter fra den irakiske regering, oplyser Udenrigsministeriet ifølge Ritzau.

NYHED II
Regeringen med transportminister Hans Christian Schmidt (V) i spidsen lægger nu op til sende flere togstrækninger i udbud. Siden 2003 har en række midt- og vestjyske strækninger været udbudt til private aktører. I alle årene har Arriva stået for betjeningen. Og det er netop, fordi udbuddet af togdriften i dette område ifølge regeringen er gået godt, at den nu vil gøre det samme i andre dele af landet. Det skriver netavisen Altinget.

NYHED III
Søren Pind lægger sig i et svar til Folketinget fladt ned og erkender, at den tidligere PET-chef Jakob Scharf fik millionkontrakt imod reglerne. Det skriver Ekstra Bladet i dag.
Det er Jakob Scharfs sikkerhedsfirma Certa, der har udskrevet regninger til Kriminalforsorgen for 1,2 millioner. Og det er imod reglerne, fordi opgaverne aldrig blev sendt i udbud. »Jeg finder det selvsagt utilfredsstillende, at Kriminalforsorgen ikke har overholdt udbudsreglerne i forbindelse med deres indkøb af ydelser hos Certa,« skriver justitsministeren i sit svar.

Trumps triumf: Verdens mægtigste mand

Og så er vi nået til det, vi lovede i begyndelsen af denne morgenpost: Hele overblikket over reaktionerne på Donald Trumps overraskende sejr.

Først får du alle de politiske reaktioner, så alle analyserne og avisernes ledere og så forsøger vi at gøre dig lidt klogere på, hvem Donald Trump egentlig er. Men vi starter lige med dagens forside på den franske avis Libération:

De politiske reaktioner

Lars Løkke Rasmussen (V) til Ritzau:
»Vi har brug for en handlekraftig præsident. Alle Obamas fortræffeligheder til trods, så har vi også set en amerikansk præsident, som præsenterede røde linjer. Når de blev overtrådt, så blev de bare flyttet. Donald Trump er ikke den eneste, der har sat spørgsmålstegn ved frihandel. Det har Hillary Clinton også ansporet af Bernie Sanders. Det er bekymrende, hvis USA lukker sig for frihandel. Det har verden ikke brug for. Vi har brug for mere frihandel.«

Mette Frederiksen (S) i Politiken:
»Det, der bekymrer os, er Trumps vaklen i opbakningen til Nato-samarbejdet. Der har vi behov for, at Europa holder amerikanerne fast på, at musketereden og solidariteten på tværs af Atlanten er afgørende for hele stabiliteten på verdensplan.«

Morten Østergaard (R) i Politiken:
»Jeg er meget tvivlsom over for, om en marginal dansk oprustning vil kunne gø- re forskellen. De konflikter, vi deltager i militært, er i meget høj grad finansieret af de olie- og gaspenge, som vi sender til Rusland eller Mellemøsten. Derfor er det for snævert at varetage vores sikkerhedspolitiske interesser med et øget forsvarsbudget. Det er koldkrigsretorik.«

Kristian Jensen i BT:
»Vores udfordring er, at hans hold af rådgivere er uklart. De navne, der er nævnt, er ukendte. Vi må se, hvad der kommer i den kommende tid, Vores ambassade er begyndt at hente oplysninger ind og vil prøve at klarlægge hvad det er for nogle prioriteteter. Men talen, han holdt, da han havde vundet, var jo afdæmpet. Fortsætter han på den måde, skal det nok gå.«

Kristian Thulesen Dahl (DF) på danskfolkeparti.dk:
»Det har været en lang og opslidende valgkamp, som også har sat sit præg på de danske medier. Specielt her i slutspurten har dækningen nærmest været større end til et dansk folketingsvalg. Og når man har set antallet af danske journalister, der har dækket valget fra USA, har man været i tvivl om, hvorvidt der har været journalister tilbage her i landet.«

Og så opfordrer de Radikales Zenia Stampe folk til at rejse sig op og kæmpe. Det gør hun på Facebook:

»Jeg fatter det ikke. Når det er et mindretal af ekstreme muslimer, der truer vores værdier, så bliver alle kaldt til kamp. Så skal vi stå sammen, vi skal være klare i spyttet, vi skal ranke ryggen, vi skal skabe rene linjer. Og vi må for alt i verden undgå knæfald. Det er en arvesynd. Et forræderi mod vores værdier,« skriver Zenia Stampe og fortsætter:

»Men når det ikke handler om en lille radikaliseret minoritet med lange skæg, men om et glatbarberet flertal i verdens mest magtfulde land, der kaster sig i armene på populismen; der svælger i den totalitære retorik; der boltrer sig i racisme, sexisme og løgn. Så bliver vi svage og tvivlende.«

Og så skriver den radikale værdiordfører:

»Kom nu. Donald Trump er en hadefuld, verdensfjern, sexistisk islamofob og jødehader. Så lad os dog vise Trump og hans vælgere, at vi tror på andre veje end hans meningsløse blindgyder. Løsningen er SAMARBEJDE, ikke isolation. Løsningen er DIALOG, ikke flere mure og grænser. Løsningen er HANDEL, ikke protektionisme. Løsningen FÆLLESSKAB, ikke syndebukke. Løsningen er INTERNATIONALE AFTALER, ikke hvert land for sig selv.«

Analyserne

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen:
»Det var allerede i foråret, at embedsmænd i Udenrigsministeriet begyndte at tale om, at verden måske kun var tre valg fra en katastrofe. Lige forude ventede den skelsættende afstemning om briternes medlemskab af EU, og snart blev embedsmændenes værste frygt til virkelighed. Briterne stemte for Brexit, og nu svækker en hård skilsmisse det i forvejen vaklende europæiske samarbejde. Det er ikke kun hovedparten af de etablerede partier og store dele af erhvervslivet, som har undervurderet protesterne. Det gælder i høj grad også medierne. Både ved den britiske EU-afstemning og det amerikanske præsidentvalg har det været tankevækkende at se, i hvor høj grad medierne har taget fejl og har stået tilbage med skår i troværdigheden.«

Børsens politiske kommentator, Helle Ib:
»Det amerikanske præsidentvalg giver imidlertid også Lars Løkke Rasmussen en tiltrængt chance for at genoplive den hensygnende helhedsplan, også kaldet 2025-planen, hvis politiske realisering lader vente på sig. Statsministeren er aldrig rigtigt lykkedes med at overbevise hverken Christiansborg eller vælgerne om nødvendigheden af at skabe et ekstra økonomisk råderum, der skal tilvejebringes gennem justeringer af bl.a. SU, pensionsalder og rentefradrag. Det bliver måske lidt lettere nu, da Lars Løkke Rasmussen og finansminister Claus Hjort Frederiksen kan bruge de dystre perspektiver udefra til at hanke op i egne ambitioner og i de partier, der skal levere flertal.«

Politikens internationale redaktør, Michael Jarlner (ikke online endnu):
»Men hvad er det, politikere og medier ikke fanger? Det handler om flere ting. Dels er der en generationsforskel: Hvor de unge amerikanere var overvejende positive over for Hillary Clinton, var de midaldrende og ældre mere tilbøjelige til at stemme på Donald Trump. Samme bevæ- gelse så man ved den britiske EU-afstemning: De unge ville blive i EU, de ældre ville igen ind bag velkendte grænser. Dels er der en socioøkonomisk forskel: De dårligst stillede er mere fjendtlige over for globalisering – frihandelsaftaler, indvandring og internationalt samarbejde – end de bedst stillede, fordi de føler sig mere udsat over for konkurrencen end andre faggrupper«

...og så har valgforsker og ph.d.-stipendiat fra Københavns Universitet, Martin Vinæs Larsen, lavet følgende Twitter-analyse af valgresultatet:

Avisernes ledere

Berlingske:
»Donald Trump forstod at tage millioner af amerikaneres bekymringer seriøst. Han brugte hele sin farverige personlighed til at skabe en bevægelse, der formentlig savner sin lige i nyere tid. Derfor vandt han staterne i rustbæltet, og det gav ham sejren ved præsidentvalget.«

Politiken:
»Verden har brug for et stærkt USA, men USA er med valget af Donald Trump blevet svagere. Det er vanskeligt at se, hvordan det kan gå rigtig godt, men forhåbentlig kommer det ikke til at gå helt galt. Hverken for USA. Eller for resten af verden.«

Børsen:
»Donald Trumps løsning er dårligt nyt for Danmark. Vi lever af frihandel, vi trives med åbne grænser, vi satser grønt, vi putter os sikkerhedsmæssigt i skyggen af USA, og vi har brug for stabilitet i en urolig verden. Derfor rammer valgresultatet både Vestas og A.P. Møller-Mærsk på aktiekursen. USA har været bannerfører for en åben verden.«

Information:
»Valget af Donald Trump var det definitive opgør mellem populismen og etablissementet i den vestlige verden. Han vandt ikke, fordi USA er en splittet nation, som mange har sagt. Eller at samfundet er truet af kulturkrige og værdikampe. Slet ikke. Han vandt, fordi han var allermest imod et politisk system, som ikke har leveret løsninger til befolkningen, og fordi han var den voldsomste protest i et samfund, som er blevet skandaløst ulige og urimeligt.«

Jyllands-Posten:
»Usikkerheden vil i den kommende tid hænge som et tungt skydække over ikke blot USA, men resten af verden, og derfor bliver det Donald Trumps vigtigste opgave at skabe klarhed – jo før, des bedre. At dømme efter de chokerede reaktioner dagen derpå har præsident Trump alle muligheder for at overraske positivt.«

Hvem er Trump?

Og det store spørgsmål dagen derpå er naturligvis: Hvordan ser Donald Trumps virkelighed ud? Hvad er det, han vil have os til at se? Det forsøger Berlingskes USA-korrespondent Poul Høi her at gøre os lidt klogere på:

»For få år siden var han tilhænger af fri abort, nu er han modstander. For få år siden var han tilhænger af immigration, nu er han modstander. For få år siden var han tilhænger af topbeskatning af de rige, nu er han modstander. Enhver, som forsøger at inde et gran af sammenhængende livssyn hos Trump, vil til sidst misunde Sisyfos, for der synes kun at være én eneste konstant, og det er, at han vil dominere os med sin opfattelse af virkeligheden, og den virkelighed skifter alt efter, hvordan han bedst kan dominere os.« Du kan læse hele artiklen her.

Også Berlingskes anden USA-korrespondent, Kristian Mouritzen, forsøger at gøre dig lidt klogere på Trump:

»Han er født med en halv guldske i munden. Hans far var også ejendomsmatador. Men Donald Trump har udviklet forretningen til det, den er i dag: en milliardforretning med vide forgreninger inden for tøj, sport og merchandise og så et par hoteller og golf-resorts oveni. Ingen er i tvivl om, at Trump er dygtig til det, han laver. Men det, der under normale omstændigheder ville blive hans største problem i en valgkamp – hans forretningers uigennemskuelighed – blev af hans vælgere fortolket som en styrke. Trump var smartere end alle andre. Han er manden, der kan skyde en person ved højlys dag midt på 5th Avenue og få flere stemmer ud af det. Med hans egne ord. Og det ser ud til at være sandt.« Hele artiklen kan du læse her.

Tusinder demonstrerer mod Trump

Og så kan vi også lige nå at få med, at tusindvis af demonstranter onsdag aften lokal tid er gået på gaderne i flere storbyer på tværs af USA for at vise deres utilfredshed med valget af Donald Trump som USA's næste præsident.

I New York har tusindvis af demonstranterne gået turen fra Times Square til Trump Tower, som er den kommende præsidents forretningshovedkvarter.

Det betyder Donald Trumps sejr for din og Danmarks sikkerhed

Er truslen mod Danmark forhøjet med Donald Trump i Det Hvide Hus? Hvad betyder det for NATO? Og terrortruslen? Og skal vi frygte tredje verdenskrig?

Berlingskes Politiko forsøger at give dig svaret ved hjælp fra en ekspert - og fra Trump selv.

Det kan du læse her.

Det sker i dag

08:30 Udvalget for Landdistrikter og Øer har kaldt social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V), transport- og bygningsminister Hans Chr. Schmidt (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd om momspligt af tilskud til nedsættelse af færgetakster.

09:30 Regeringen mødes med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti til forhandlinger om finansloven for 2017. Forhandlingerne finder sted i Finansministeriet.

10:00 Folketinget mødes til lovbehandling på Christiansborg. Blandt dagens lovbehandlinger er en ændring af sammensætningen af Det Økonomiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd, samt energi-, forsynings og klimaminister Lars Christian Lilleholts (V) klimapolitiske redegørelse 2016.

10:15 Forsvarsminister Peter Christensen (V) er kaldt i samråd om bomningerne i Syrien og Irak.

10:30 Åbent samråd med skatteminister Karsten Lauritzen (V) om lovgivningen vedrørende fertilitetsbehandling og moms. Ministeren skal blandt andet svare på, hvorfor fertilitetsbehandling ikke kan fritages for moms, når det er mandens sædkvalitet, der er problemet, men godt kan fritages for moms, hvis det skyldes en diagnose hos kvinden.

11:30 Transport- og bygningsminister Hans Chr. Schmidt (V) er kaldt i samråd om konsekvenser for landdistrikterne af forsinkelsen af Banedanmarks Signalprogram.

11:45 Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er kaldt i samråd om det offentliges brug af virksomheden »Forenede Service«.

14:00 Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V), justitsminister Søren Pind (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V) er kaldt i samråd om regeringens syn på diverse internationale konventioner. Ministrene skal blandt andet redegøre for, hvad regeringen har forpligtet sig til via tilslutningen til New York deklarationen i september 2016. Derudover skal de redegøre for deres syn på tre konventioner: Den europæiske menneskerettighedskonvention, Flygtningekonventionen og Konventionen til begrænsning af statsløshed.

14:00 Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er kaldt i samråd om Krifas overenskomst med Alliance Security System.