Zealand Pharmas chefopfinder

47-årige Torsten Hoffmann, der er forskningschef og viceadministrerende direktør i Zealand Pharma, spiller en central rolle i forsøget på at give selskabet større værdi for investorerne.

Torsten Hoffmann er øverste forskningschef hos Zealand Pharma. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyske Torsten Hoffmann er netop blevet medlem af en eksklusiv klub. Nemlig klubben af forskere, der kan tage æren for at have opfundet et lægemiddel, der er sluppet gennem nåleøjet og kommer på markedet.

For nylig godkendte de europæiske myndigheder midlet Netupitant i kombination med et andet middel til behandling af kvalme hos kræftpatienter, der er i kemoterapi.Midlet har Torsten Hoffmann opfundet, mens han arbejdede i den schweiziske medicinalgigant Roches kemiske laboratorier, men blev siden outsourcet til et andet, mindre schweizisk selskab, Helsinn, som er specialiseret i behandling af følgevirkninger af kræftbehandling.

At opfinde et nyt lægemiddel, der viser så god effekt og så få bivirkninger, at myndighederne vil lade det komme på markedet, kan bedst sammenlignes med at finde en nål i en høstak. De fleste forskere i medicinalindustrien kommer aldrig til at opleve det.

Torsten Hoffmann, der efter 16 års karriere hos Roche forlod en stilling som chef for medicinsk kemi og global chef for Roches post doc-samarbejde for at blive viceadm.direktør og forskningschef i den danske biotekvirksomhed Zealand Pharma, har da også oplevet det modsatte. Han står nemlig også som opfinder af et anti-depressionsmiddel, som Roche måtte droppe at udvikle, fordi fase 2-forsøgene med midlet fejlede.

Dertil kommer de omkring 40 lægemiddelkandidater, som Torsten Hoffmanns afdeling hos Roche nåede at finde og sende videre i udviklingsprocessen, inden han stoppede for et år siden for at flytte med hustru og to børn fra Basel til Valby og arbejde for Zealand Pharma i Smedeland i Glostrup.

Fascinationen ved molekyler

Da Torsten Hoffmann tilbage i 1997 forlod en lovende forskerkarriere ved det anerkendte The Scripps Research Institute i La Jolla i Californien, til fordel for medicinalindustrien, skete det, fordi han ønskede at anvende videnskaben i praksis.

Det handler om fascinationen ved først at designe et molekyle oppe i hovedet eller på computeren, som har potentialet til at blive til en ny medicin, for derefter at udvikle det først i laboratoriet og derefter i stadig større forsøg med mennesker. Ifølge Torsten Hoffmann er det »én af de mest komplekse opgaver, menneskeheden endnu har givet sig i kast med«. Men det er en opgave, man ikke kan gennemføre i det akademiske miljø alene. Ekspertisen i at udvikle lægemidler ligger i industrien. Derfor havnede Torsten Hoffmann hos Roche. Og derfor er han i dag en central figur hos Zealand Pharma.

»Roche var et rigtig godt selskab at arbejde i, og jeg har lært rigtig meget. Men til sidst blev jeg lidt frustreret over, hvor lang tid beslutningerne tog. Jeg ønskede at skifte til en mere adræt organisation, og så dukkede muligheden hos Zealand Pharma op,« siger Torsten Hoffman.

Som enhver anden god forskningsdirektør har Torsten Hoffmann nemt ved at fortabe sig i videnskabelige detaljer og mysterier, men fritidsinteresser bliver der også tid til. Skiløb og hiking står højt på programmet for den tidligere atletikudøver, men at udfordre sig selv i løb to-tre gange om ugen er også noget, han sætter pris på. Og så han har en passion for musik fra opera til kreativt komponeret techno.