Zealand Pharma mindsker underskuddet

Pengene begynder så småt at tikke ind hos Zealand Pharma, og dermed reducerer selskabet underskuddet for første halvår til minus 19,5 mio. kr. før skat (Opdateret)

David Solomon, adm. direktør hos Zealand Pharma. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske biotevirksomhed Zealand Pharma kom ud af årets første seks måneder med et betydeligt lavere underskud end i samme periode 2013. Helt konkret landede Zealand Pharmas driftsresultat på et minus på 19,5 mio. kr., mens nettoresultatet efter skat blev på knap 19 mio. kr.

Det forbedrede resultat skyldes først og fremmest, at indtægter i form af royalties og i mindre omfang nu også salget af diabetesmidlet Lyxumia, som Zealand har opfundet og udlicensieret til franske Sanofi, begynder at tikke ind. Zealand Pharma havde således indtægter på knap 90 mio. kr. i første halvår mod én mio. kr. i første halvår 2013.Oprindeligt havde Zealand Pharma håbet på at indtægterne fra salget af Lyxumia ville flyde noget hurtigere i kassen. Men lægemidlet er foreløbigt kun godkendt uden for det vigtige amerikanske marked, og det sætter sammen med den generelle konkurrencesituation på markedet grænser for indtægterne.

Sidste år valgte Sanofi at trække sin godkendelsesansøgning af Lyxumia i USA af ikke helt klarlagte årsager, men nu meddeler Zealand Pharma, at selskabet forventer, at Sanofi genindsender ansøgningen i USA i sommeren 2015.

"Zealand Pharma gør gode fremskridt på alle fronter. Jeg er tilfreds med status på vores aktiviteter og har stor tiltro til fremtidsudsigterne for selskabet," udtale adm. direktør David Solomon i forbindelse med regnskabet.

"Sanofis udrulning af Lyxumia  uden for USA generere stigende indtægter og LixiLan (kombination af Lyxumia og insulinen Lantus, red.) er nu i fase 3. Når det gælder begge produkter, ser vi frem til, at Sanofi som planlagt indsender registreringsansøgning i USA i 2015," fortsætter Solomon.Han fremhæver samtidig, at Zealand Pharma arbejder målrettet med at udvikle sin egen pipeline. Et af produkterne er hjertemedicinen Danegaptide, som nu er i et større fase 2-forsøg.

"Og vores nye glucagon-analog og andre spændende prækliniske programmer gør også fremskridt," tilføjer David Solomon, der endvidere glæder sig over, at Zealand Pharma for nylig indgik endnu et partnerskab med tyske Boehringer Ingelheimer om udvikling af nye lægemidler.

Zealand Pharma fastholder forventningerne til milepælsbetalinger til 133 mio. kr. for hele 2014, mens nettodriftsomkostningerne ventes at bliver et sted mellem 195 og 205 kr. Den store ubekendte er licensindtægterne fra salget af Lyxumia, men her er Zealand Pharma ikke i stand til at spå om, hvordan det kommer til at gå resten af året, da Sanofi ikke har offentliggjort sine forventninger til Lyxumia.Halvårsregnskabet indeholder ingen bud på, hvornår Zealand Pharma forventer at kunne vende et minus på bundlinjen til et plus. Selskabet har da også lidt midler at trække på endnu. Ved udgangen af juni i år var selskabets beholdning af kontanter og værdipapirer på 298 mio. kr.