Virksomheder henter mere arbejdskraft i udlandet

Arbejdsløse danske akademikere skal tage sig i agt, vurderer Ledernes formand. I 2014 vil rekrutteringen af udenlandsk arbejdskraft stige markant, lyder meldingen fra danske virksomhedsledere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske virksomheders interesse for at hente arbejdskraft uden for landets grænser er stigende. I sidste halvdel af 2013 regnede 11 procent af lederne med at hente nye medarbejdere fra udlandet, men ifølge en ny konjunkturundersøgelse foretaget af foreningen Lederne er tallet nu er steget til 18 procent.

Det udfordrer de nyuddannede danske akademikere, der står uden job, mener Ledernes formand Svend Askær.»Undersøgelsen afspejler, at arbejdsmarkedet bliver mere og mere specialiseret, men den er samtidig et vink med en vognstang til de unge under uddannelse om, at hvis de ikke sørger for at tilegne sig relevante kompetencer, risikerer de at blive overhalet indenom af udenlandske jobkandidater,« siger formanden til foreningens eget fagblad.

Han finder det tankevækkende, at der på trods af den historisk høje ledighed blandt nyuddannede akademikere i Danmark er et behov for at hente den udenlandske arbejdskraft.

Ifølge Ledernes undersøgelse, der er udarbejdet sammen med analyseinstituttet YouGov blandt 1.012 ledere i den private sektor, er det særligt i Øst- og Vesteuropa, at lederne forventer at kunne hente nye medarbejdere. Flere ledere regner dog også med at kunne arbejdskraft fra nogle af de andre nordiske lande og Fjernøsten.

Af de medarbejdere, som de danske virksomheder forventer at hente i udlandet, er mere end halvdelen menige medarbejdere med videregående uddannelser, mens der ifølge Lederne også forventes at blive inviteret både udenlandske ledere og faglærte til jobsamtaler i Danmark.