Danmark som global talentmagnet

Modsat den almindelige opfattelse er Danmark blandt de mest attraktive lande for globalt orienterede talenter, konkluderer en ny omfattende undersøgelse fra eliteskolen INSEAD. Problemet er blot, at vi ikke formår at udnytte potentialet.

Manas Mani fra Indien arbejder i Nordea Capital Markets. Det var en professor på det universitet i USA, hvor han studerede, der gjorde ham opmærksom på mulighederne i Danmark, og Manas Mani har ikke fortrudt beslutningen om både at studere og arbejde i Danmark. Foto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indiske Manas Mani har i mange år vidst, at han ville ud i verden og gøre karriere. Allerede tidligt under studierne på et velrenommeret universitet i millionbyen Puna havde Manas Mani fokus rettet mod mulighederne i Vesten. De naturlige tanker var i første omgang – som hos de fleste andre indere – centreret om USA, og Manas Mani var langt med planlægningen, da har blev gjort opmærksom på mulighederne i et lille europæisk land langt mod nord.

Undervejs i processen gjorde en professor nemlig unge Manas Mani opmærksom på Aalborg Universitet, der har en samarbejdsaftale med universitetet i Puna. Manas Manis nysgerrighed blev hurtigt vakt, og da han var blevet bachelor i Puna, greb han chancen og rykkede til det fredelige Skandinavien. Livet i den hektiske og farverige indiske millionby lidt øst for Mumbai blev skiftet ud med en studietilværelse i den danske provins.

Manis Mani har aldrig fortrudt beslutningen, og efter at have færdiggjort sin kandidatuddannelse i Innovative kommunikationsteknologier og iværksætteri, er han rykket til et attraktivt job i Nordea Capital Markets IT i København.

»De fleste indere, der vil studere eller gøre karriere i udlandet, tager til USA. Her er det let at komme ind, og de amerikanske universiteter brander sig godt i Indien. Men da jeg først begyndte at læse om mulighederne i Danmark, blev jeg interesseret,« siger han.

Skarp konkurrence

26-årige Manis Mani er en af de mange globalt orienterede talenter, som Danmark og mange andre lande er i skarp konkurrence om. Talrige undersøgelser har slået fast, at højtkvalificerede er guld værd og bidrager med kompetencer, produktivitet og nye idéer.

Danmark har dog længe haltet efter mange andre lande i kampen om de attraktive udlændinge, og erhvervslivet og diverse eksperter har ofte peget på det høje skattetryk, manglende internationalisering og en til tider lidt tilknappet kultur som store barrierer for at lokke talenterne til Danmark. Nu slår en omfattende undersøgelse fra den franskbaserede elite-business school INSEAD dog fast, at Danmark har alle forudsætninger for at hive veluddannede udlændinge til landet i hobetal.

Nemt at overse

Ifølge INSEAD, som Financial Times og mange andre har udpeget som en af verdens bedste business schools, er Danmark i den absolutte globale elite, når det gælder forudsætningerne for at tiltrække veluddannede udlændinge. Kun Schweiz og Singapore står bedre rustet. Til gengæld er vi ikke gode til at gøre opmærksomme på mulighederne, og talenterne får ikke øje på Danmark, danske virksomheder og danske universiteter.

»Det handler om markedsføring. Om at understrege, at det her er et sted med en masse åbenhed og en masse muligheder for de rigtige mennesker i de rigtige brancher. Der er ikke nok reklame for de muligheder,« siger forskningsleder af INSEADs undersøgelse, professor Paul Evans.

INSEADs forskere har ved hjælp af omfattende international statistik sammenlignet alverdens lande på 48 parametre, som måler de vilkår, landene kan tilbyde de internationale talenter. Mens det høje skattetryk trækker betydeligt ned, ligger Danmark bl.a. i top, når det gælder generelt vidensniveau, begrænsning af bureaukrati samt livskvalitet og tryghed.

Samtidig er der ofte et fladt hierarki i virksomhederne, hvor man kan få indflydelse fra starten – også som talentfuld, men uerfaren ung udlænding. Det tiltaler mange ambitiøse udlændinge, som i hjemlandet skulle bruge længere tid på at komme til tops.

»De åbne muligheder er oprigtigt en af Danmarks største styrker. Man har en masse hype omkring Silicon Valley i USA, men problemet med USA er manglen på social mobilitet. Den amerikanske drøm er fiktion, hvorimod den er en realitet i Danmark,« siger Paul Evans.

Danmark med i top-3

USA ligger på en niendeplads i INSEADs undersøgelse, men til gengæld er amerikanerne langt bedre end danskerne til at udnytte potentialet. Både virksomheder, universiteter og offentlige organisationer skal blive bedre til at brande Danmark, lyder meldingen fra flere eksperter.

»Jeg blev meget positivt overrasket, da jeg så resultatet. Det her er måske i virkeligheden den mytedræber, vi har brug for. Vi har nogle styrker i Danmark, som vi skal stå ved, og som vi skal udnytte. Det bekræfter, at vi skal ud over rampen,« siger Nikolaj Lubanski, direktør for Copenhagen Capacitys talentafdeling, som skal gøre hovedstadsområdet bedre til at tiltrække de internationale viden-arbejdere.

Flere undersøgelser har tidligere sat tal på, hvorfor det er så vigtigt, at Danmark bliver bedre til at tiltrække de kloge hoveder fra udlandet. En analyse fra CBS har bl.a. vist, at en højtuddannet indvandrer med medbragt familie i gennemsnit bidrager netto med 1,9 mio. kr. til de offentlige kasser under opholdet i Danmark. Dertil kommer bidraget til øget produktivitet i de virksomheder, hvor de er ansat.

En fælles fortælling

Nikolaj Lubanski fra Copenhagen Capacity fastslår, at de mange forskellige aktører ofte mangler en fælles fortælling, når vi skal gøre opmærksom på Danmark.

»I stedet for at lave en masse små projekter, som måske ikke giver noget, skal vi gå sammen om at lave store indsatser,« siger han.

I Nordea er indiske Manas Mani yderst tilfreds med, at han valgte Danmark. Han fortæller ofte om mulighederne i Danmark til jævnaldrende i Indien, der ofte spørger ind til mulighederne i det lille, ukendte land i Skandinavien.

»Jeg kan lide kulturen og livsstilen i Danmark. Her er hyggeligt, og folk har tid til familien. Det flade hierarki i danske virksomheder er også attraktivt, fordi man kan få større indflydelse. Tingene fungerer i Danmark,« siger Manas Mani.

Det indiske talents danske chef i Nordea Capital Markets IT, Kirsten Nielsen, der leder graduate-programmet, håber fremover at kunne tiltrække flere udenlandske talenter.

»Manas Mani har et bredt globalt udsyn, og mange af de unge udlændinge inviterer til at tænke ud af boksen. Samtidig er Manas Mani og mange andre udlændinge kommet med solid faglig bagage. De udenlandske talenter er uden tvivl en gevinst,« siger hun.