»Virkeligheden slår fiktionens verden med længder«

Berlingske Business har hver dag fokus på topchefer og andre beslutningstagere. Nu vender vi projektørlyset mod os selv. Hvem er journalisterne bag Business? Følg med over de næste uger og få et indblik i Business-journalisternes egne liv og levned.

Når der skal lades op er det op på »mozzarellakværnen« og hurtigt ud af København for at gå en tur i det grønne, fortæller Nikolai Steensgaard. Foto: David Leth Williams Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

§ Hvorfor blev du journalist?

Fordi jeg alt andet lige er virkelighedsjunkie. Vi er omgivet af utallige vidnesbyrder, som fortæller nærværende, inspirerende, afgørende, berigende og hjerteskærende historier. Dem vil jeg gerne være med til at fortælle. Dem vil jeg gerne læse, se og høre om. Ikke alt det andet crap. TV-serier bliver aldrig mig. Virkeligheden slår fiktionens verden med længder.

§ Hvad er den vigtigste erhvervshistorie de seneste ti år?

Det er afsløringen af Stein Baggers omfattende bedrageri i IT Factory i 2008. Ikke så meget på grund af svindelnumrene – mere fordi sagen kan ses som et symbol på en periode, hvor det hele løb løbsk og endte galt. Også herhjemme. Grådigheden regerede efter årtusindeskiftet – og det kom der ikke noget godt ud af.

§ Hvad gør du for at lade op?

Drejer tændingsnøglen og trykker på starteren på min italienske motorcykel; en skriggul Aprilia SL 1000 Falco. Blandt venner kaldet »mozarellakværnen«. Ideen er altid at komme hurtigst muligt ud af Storkøbenhavn for at kunne komme til at gå en tur i det grønne. Kan jeg krydre det med en aften i hængekøjen på altanen – med rock fra 90erne i ørerne, et rødvinsglas på gulvet og en bog i hånden – så står batteriet på 100 procent næste morgen.

§ Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig?

Der er mange. En af de seneste er forskeren Jason Stearns’ »Dancing in the Glory of Monsters«, der optrevler årsager og sammenhænge i den væbnede konflikt i DR Congo ved årtusindeskiftet – også kendt som Afrikas Verdenskrig. Magen til hjerteskærende og nødvendig litteratur skal man lede længe efter.

§ Hvor risikerer journalistikken at træde forkert?

Når den ikke tør være afventende og konservativ. Seneste eksempel var, da medier løb efter hinanden for at fastslå, at Lars Løkke ville gå af som V-formand. Den slags fejlskud koster dyrt på troværdighedskontoen.