Udlændinge strømmer ind på det danske arbejdsmarked

Andelen af udenlandsk arbejdskraft i Danmark er på tre år steget med 20 procent. Flere virksomheder melder om udlændinge, der er mere fleksible, mere arbejdsvillige og mindre syge.

Reportage fra Crown Plaza Hotel om udenlandske medarbejdere. Drømmeland. Ilmas fra Letland gør rent på fælles områderne og sørger for opfylning på depot rummene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

De danske ansatte i rengøringsfirmaer, på hoteller og på restauranter landet over får flere og flere udenlandske kolleger.

På bare tre år er den udenlandske arbejdskraft i Danmark nemlig steget med 21 procent, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering ifølge DR Nyheder.

I 2011 var der i alt 107.000 fuldtidsansatte udlændinge på det danske arbejdsmarked, og det tal er i dag steget til godt 130.000. Det er særligt industri, rengøring, transport og hotel- og restaurationsbranchen, der hyrer ansatte fra andre lande.

Polen, Sverige og Tyskland er de lande, der leverer flest arbejdere til det danske arbejdsmarked, men i løbet af de seneste tre år der kommet færre svenskere og tyskere til Danmark, mens der kommer flere fra Polen og lande som Bulgarien, Rumænien, Italien, Spanien og Portugal.

DR Nyheder har lavet en rundspørge til 45 danske virksomheder i industrien, i rengøringsbranchen og i hotel- og restaurationsbranchen, og her svarer 17, at de udenlandske ansatte udmærker sig positivt i forhold til deres danske kolleger. De er mere fleksible, mere arbejdsvillige, mindre syge og mere stolte af deres arbejde, lyder virksomhedernes svar.

Arbejdsmarkedsforsker og lektor ved Københavns Universitet Søren Kaj Andersen kan sagtens genkende det billede, virksomhederne tegner.

»Arbejdsgiverne fremhæver dem som fleksible. De vil arbejde på forskellige tidspunkter af døgnet og har et minimalt sygefravær,« siger han til DR Nyheder.

Arbejdsmarkedsforskeren peger desuden på, at udlændinge ofte får mindre i løn end deres danske kollegaer, og at der dermed også er en løngevinst at hente for virksomhederne. Derudover hæfter Søren Kaj Andersen sig ved, at udlændingene tit tager job, som mange danskere ikke søger eller ikke vil tage.

15 virksomheder svarer dog i rundspørgen, at der ikke er forskel på de danske og de udenlandske arbejdere.