Uddannelses-ordning skal få flygtninge i job

Ny integrationsuddannelse udtænkt af LO og DA skal få flygtninge i arbejde og uddannelse. Forslaget minder om en eksisterende ordning, der skal få udsatte unge ind på arbejdsmarkedet. Professor roser, mens FOA-boss revser lønnen.

En ny toårig integrationsuddannelse, som Dansk Arbejdsgiverforening og LO står bag, skal få flere flygtninge ind på arbejdsmarkedet eller i uddannelse. Modtagelsen blandt de forskelige organisationer er dog blandede. Arkivfoto: Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af knasterne synes at være ryddet af vejen i de verserende trepartsforhandlinger, hvor job og uddannelse til de mange nytilkomne flygtninge indtil videre har været det varmeste emne. Ikke mindst fordi statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kastet en anselig del politisk vilje ind forhandlingerne.

Således skal en ny toårig integrationsuddannelse få flere flygtninge til at snøre arbejdsskoene eller komme videre på skolebænken, hvis det står til Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og LO.

Parterne blev sent onsdag aften enige om delaftalen med en integrationsuddannelse, der skal give mulighed for uddannelse og virksomhedspraktik til personer mellem 18 og 40 år.

Men selv om integrationsuddannelsen umiddelbart kan synes som et nyt initiativ, bygger den på inspiration og fundamentet fra den såkaldte erhvervsgrunduddannelse (EGU). I årevis har EGU været brugt til at få udsatte unge, der ifølge systemet er bedre med hænderne end hovedet, til at få et arbejde og en uddannelse, de er glade for.

»Det er en gruppe unge mennesker, der vil have været i risiko for aldrig at komme ind på arbejdsmarkedet, som faktisk får en mulighed for at komme ud på arbejdsmarkedet,« siger Inge Rasmussen, UU-leder i København, om de unge, der vælger EGU.

Socialdemokraternes ordfører for erhvervsuddannelser, Mattias Tesfaye (S), mener, at initiativet kan være brugbart. Han peger dog på, at ordningen ingenlunde løser den problemstilling, at kun knap hver tredje flygtning er i arbejde efter tre år i Danmark. Samtidig glæder han sig over, at der ikke lægges op til en statslig bestemt indslusningsløn til flygtninge, der ellers tidligere har været foreslået fra flere sider.

»Men det er en fin lille aftale, der kan hjælpe. Det vigtige er, at vi ikke får en politisk bestemt løndannelse. Hvis nogen mener, at lønnen er for lav, så kan de jo tage det med til forhandlingsbordet,« siger han.

Og dermed er panderynkerne over aftalen hos FOAs formand Dennis Kristensen allerede taget op af S-politikeren.

49 kroner i timen

For både i længden på 24 måneder og størrelsen på elevlønnen ligner integrations­uddannelsen og EGU nemlig hinanden. Faktisk er mulighederne for løn mere eller mindre ens, og netop det udløser en særdeles skarp kritik fra FOAs formand, Dennis Kristensen. For lønningerne til flygtninge, der kommer i praktik i kommunerne, bliver på 49 kroner i timen, fremhæver han.

»Det er noget rigtigt skidt og møg for de kommunale arbejdspladser. Både DA og LO kan sige, hvad de vil, men det her er indslusningsløn, når det er værst, på det kommunale område,« siger han.

Indslusningslønnen er flere gange blevet afvist af DA og LO. LO-formand Lizette Risgaard afviser da også, at aftalen skulle være bare i nærheden af en indslusningsløn – tværtimod.

»Med dette indspil åbner vi for, at flygtninge og familiesammenførte uden mange kvalifikationer kan få adgang til arbejde og uddannelse. Og samtidig har vi endegyldigt aflivet forestillingerne om en konkurrenceforvridende og perspektivløs indslusningsløn,« skriver hun i en pressemeddelelse.

Elevlønnen fastsættes som efter gældende overenskomster, påpeges det også i aftalen mellem LO og DA.

Kontakt uden om jobcentret

For arbejdsgiverne har det været centralt, at virksomhederne kan komme i kontakt med en flygtning, uden at jobcenter eller kommune skal involveres.

Uanset diskussionerne om indholdet i aftalen kan den skubbe forhandlingerne i retning af en stor trepartsaftale, vurderer arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, der er professor på Aalborg Universitet.

»Dagsordenen er orkestreret af Lars Løkke Rasmussen, der har kaldt integrationen et vigtigt samfundsproblem, og derfor skal der leveres. Når LO og DA kan finde sammen her, så tolker jeg det som et godt tegn for trepartsforhandlingerne,« siger han.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) vil nu lade de øvrige parter i forhandlingerne se på aftalen, der kommer til at indgå i trepartsdrøftelserne. Han mener dog, at det »ligner et vigtigt bidrag« i forhandlingerne.