Virksomheder i kattepine for at ansætte flygtninge

Jysk er kommet i modvind på de sociale medier, efter at 3F har kritiseret detailkæden for at ansætte flygtninge i stedet for ledige danskere. Flere virksomheder frygter lignende shitstorm.

Formand for 3F, Per Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens regeringen opfordrer det danske erhvervsliv til at integrere flygtninge ved at sætte dem i arbejde, udspiller der sig en anden kamp på arbejdsmarkedet.

Landets største fagforening 3F kritiserer nu Lars Larsens detailkæde, Jysk, for at ansætte flygtninge i gratis virksomhedspraktik på Jysks lager ved Horsens i stedet for ledige danskere med overenskomster. Det skriver Jyllands-Posten.

»Det er stærkt betænkeligt, hvis man ser på hele flygtningesituationen ud fra en værdikamp og vælger at skubbe rigtig mange helt almindelige ansøgere til side for alene at ansætte flygtninge. Virksomhederne skal være rummelige, men ikke for enhver pris,« siger formand Per Christensen til avisen.

Han understreger, at 3F vil modarbejde alle virksomheder, der forsøger at ødelægge den danske model.

Kritikken fra 3F har fået flere til at kritisere Jysk på Facebook. En bruger skriver blandt andet, at »hvis dansk arbejdskraft vælges fra, gør vores indkøb også«. En anden bruger opfordrer »alle til at boykotte JYSK, fordi de kun vil ansætte flygtninge og ikke danskere.«

Jysk siger til Jyllands Posten, at ansættelsen af flygtningene er en del af Horsens Kommunes opkvalificering af flygtninge. Det er job, som virksomheden ellers ikke vil ansætte andre i.

Hele kritikken har fået kæden til at overveje, om det er det værd at ansætte flygtninge, hvis man skal trækkes igennem en shitstorm. Også IKEA Danmark er bekymret for, at få befolkningen mod sig for at ansætte flygtninge på særlige ordninger.

Entreprenørvirksomheden NCC har også fået kritik for at ansætte flygtninge. Men samfundsopgaven er så stor, at man må have modet til at tage opgaven, lyder det blandt andet fra direktør for Business Support, Peter Johansen.