Tysk fagforening gennemtrumfer 28 timers arbejdsuge

Tyske virksomheder og landets største fagforening, IG Metall, er blevet enige om en række tiltag, der blandt andet reducerer den ugentlige arbejdstid fra 35 timer til 28 timer samt tilbyder ansatte i den industrielle sektor lønforhøjelser på 4,3 pct. fra april og 27 måneder frem. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIJAN MURAT

Tyske virksomheder og landets største fagforening, IG Metall, er blevet enige om en række tiltag, der blandt andet reducerer den ugentlige arbejdstid fra 35 timer til 28 timer samt tilbyder ansatte i den industrielle sektor lønforhøjelser på 4,3 pct. fra april og 27 måneder frem.

Ifølge eksperter er aftalen et udtryk for en ny mentalitet i det tyske erhvervsliv, der i højere grad afspejler den yngre generations krav om balance mellem arbejdsliv og privatliv.

Det skriver Financial Times.

IG Metalls lobbyister har efter intense forhandlinger med trusler om strejker formået at lande en aftale med erhvervsorganisationen Südwestmetall, der repræsenterer nogle af Tysklands største virksomheder. Fremover kan tyske industriarbejdere få mere tid til at pleje privatlivet uden betydelig lønnedgang.

»Flere og flere mennesker gennemgår perioder i deres liv, hvor behovet for at arbejde er mindre. Det kan eksempelvis opstå i forbindelse med pasning af ældre familiemedlemmer, sabbatår eller orlov,« siger Hanna Schwander, professor i offentlig administration ved Hertie School of Governance i Berlin, til Financial Times.

Ud over mere tid til andre aktiviteter, vil knap 1 mio. tyske arbejdere i Baden-Württemberg, der blandt andet huser Daimler og Bosch, se frem til en lønforhøjelse over en periode på to år.

Derudover får arbejdere tildelt otte ekstra fridage, hvoraf mindst to skal være betalt af arbejdsgiveren. I bytte for den aftale indgik IG Metalls et kompromis, der gør det muligt for selskaber at udbyde kontrakter på 40 timer om ugen i travle perioder.