Trofæ-business

Det ligner golfsyge på forretningsnerven, når dygtige erhvervsfolk lader millionerne rulle for at skabe deres eget golfanlæg i verdensklasse. Dansk Golf Union og Foreningen Private Golfbaner undrer sig.

Foto: STUART FRANKLIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste år har en lang række prominente erhvervsfolk med større eller mindre formuer investeret millionbeløb i storstilede golfprojekter på et marked, hvor advarselslamperne allerede blinkede faretruende, inden finanskrisen definitivt bankede bunden ud af de oprindelige forretningsplaner.

Nogle af projekterne er allerede gået konkurs, andre er på jagt efter ny kapital, mens andre igen satser på, at markedet for ferieboliger vender og bærer investeringerne i golfprojektet hjem.

Selv om nogle vil være i stand til at etablere en bæredygtig forretning på den lange bane, vil de fleste efter alt at dømme fejle og efterlade et indtryk af, at deres passion har sløret deres forretningssans.

Hos både Dansk Golfunion og Foreningen Private Golfbaner undrer man sig, mens greenkeeperne arbejder på højtryk på de storslåede baner.

Ledreborg Palace Golf, Lübker Golf Resort, Royal Golf Center, Lyngbygaard, Steensballegard, The Scandinavian Golf Club, Palm City, Robert Trent Jones Jr.-banen på Skjoldenæsholm og Lake Lagan Golf Resort. Alle navne på nogle af de store private golfprojekter, der er sat i søen de senere år eller er på vej.

Allerede for fire-fem år siden, da mange af golfbanerne var på projektstadiet, begyndte man at se de første tegn på overkapacitet. Ifølge Dansk Golf Unions tal er det gennemsnitlige antal spillere pr. golfklub såvel som golfhul faldet fra 2006 og frem. På det tidspunkt var intet mindre end 40 nye golfprojekter på vej.

Herunder mange private med velhavende investorer i baglandet og et ønske om at lave verdensklassebaner designet af verdensklasse-banearkitekter og med verdensklassefaciliteter.

Læs hele specialrapporten om rigmændenes golfinvesteringer i Berlingske Nyhedsmagasin 23. april.