Rockwool Fonden: Fars barsel giver flere penge til husholdningsbudgettet

En ny analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed viser, at det er til gavn for hele familiens økonomi, hvis far tager en større del af barslen. Fædre bliver ikke i samme grad som kvinder ramt på lønnen, når de holder barsel.

Malene Jensen (opdigtet navn) Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Drost-Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fars barsel mindsker løngabet mellem mænd og kvinder og øger husholdningens samlede indkomst. I familier, hvor faren tager en større del af barslen, reduceres lønforskellen mellem far og mor i to til fire år efter barnets fødsel. Der, hvor effekten er størst, bliver forskellen på helt op til 14.000 kroner om året, hvis far tager en uges ekstra barsel, viser analysen.

Ifølge analysen er det sådan, fordi fædre ikke i samme grad som kvinder bliver ramt på lønnen, når de tager barsel.

»Da fars barsel har en mindre betydning for hans egen indtjening, betyder denne reduktion i lønforskellen, at også den samlede indkomst i husholdningen stiger, hvis far tager mere barsel,« skriver Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Ifølge analysen kan der være flere forklaringer på, at fars barsel har en gavnlig effekt både på løngabet mellem far og mor og på den samlede lønindkomst i familien.

»For eksempel kunne man forestille sig, at fars barsel frigiver nogle ressourcer hos moren til at forfølge karrieremæssige mål og få et lønmæssigt afkast heraf. Disse tidsmæssige ressourcer kan både fremkomme ved, at moren påbegynder arbejdet tidligere efter barnets fødsel, fordi forældrene typisk deler den barsel, der er, men også ved, at barslen øger farens engagement på hjemmefronten og i børnepasningen også efter barslen er overstået. Det giver moren mulighed for, over tid, at hente ind på farens lønmæssige forspring,« skriver forskningsfonden.

Ifølge analysen er arbejdsgivernes lønmæssige forskelsbehandling af mænd på barsel og kvinder på barsel også en del af forklaringen på, at hustandens samlede indkomst stiger.

»Det er interessant, at fars indkomst ikke synes at lide under hans øgede barsel, men faktisk – og især i kraft af barslens betydning for mors indkomst – bidrager til en generel lønstigning i familien. Det kan være et signal om, at arbejdsgiverne sætter pris på mandlige medarbejdere, som viser at de også engagerer sig i familien – eller i hvert fald om, at mændene ikke bliver straffede for at tilvælge et sådant engagement,« skriver forskningsfonden.

Resultaterne stammer fra en ny analyse, som undersøger effekten af fem reformer af barselsorloven implementeret i 1989, 1994, 1997, 1998 og 2002, og som alle, på den ene eller anden vis, påvirker fars tilskyndelse til at tage barsel. Analysen fokuserer på familier, der fik deres første barn fra ét år før til ét år efter de pågældende reformer af barselsorloven.