Realkredittens nye rorgænger

Efter opladning i knap et halvt år siden afgangen fra Nordea overtager Michael Rasmussen chefstolen i Nykredit.

Foto: Thomas Lekfeldt. Efter nogle måneder uden forretningsmæssige forpligtelser derhjemme i villaen i Klampenborg sætter Michael Rasmussen sig om få dage i Peter Engberg Jensens chefstol i Nykredit.
Læs mere
Fold sammen

Udsigten over Københavns skyline fejler bestemt intet, men det er nu ikke af den grund, at Michael Rasmussen venter med længsel på at kunne sætte sig til rette i hjørnekontoret på Kalvebod Brygge.

Årsagen er, at den stol, som Peter Engberg Jensen om en god uges tid for sidste gang sætter på plads bag bordet, og som Michael Rasmussen kan sætte sig i pr. 1. september, betyder, at han nu sidder som den øverste chef i en stor koncern.

Efter 27 år i Nordea skifter den 48-årige Michael Rasmussen således fra direktionen i Nordens største bank til koncernchef og efterfølger for Peter Engberg Jensen i Danmarks største realkreditinstitut, Nykredit.

Michael Rasmussen har ikke lagt skjul på, at netop muligheden for at sidde for bordenden med det ultimative ansvar tiltaler ham, og at det var en af bevæggrundene til at takke ja til jobbet. Samme mulighed havde han nemlig ikke i Nordea. Med en topchef i Nordea som Christian Clausen, der uden tvivl er en af Europas dygtigste bankfolk, lå det ikke i kortene, at Michael Rasmussen kunne avancere mere i Nordea.

Michael Rasmussen begyndte sin bankkarriere som studentermedhjælper i det daværende Privatbanken i 1986, hvor han fik fast ansættelse fire år senere som nybagt cand.polit. Samme år fusionerede Privatbanken med Sparekassen SDS og Andelsbanken og blev til Unibank, og blot seks år efter blev Michael Rasmussen direktør for Unibank Sverige, mens han ved fusionen til Nordea i 2000 gik den anden vej og blev bankdirektør i Nordea Bank Danmark.

Sidenhen blev han indlemmet i koncerndirektionen og har siden juni 2011 været øverste chef for Nordea Danmark samt for retail banking i hele koncernen. Og det er den viden og ballast fra bankverden, som Michael Rasmussen nu trækker med over i Nykredit.

Det er nærliggende at tro, at Nykredit Bank, der er landets fjerdestørste, med den nye topchef for alvor skal på landkortet og ind i danskernes bevidsthed. Det kunne ske i form af opkøb i sektoren – et træk, hvor Michael Rasmussen med en heldig og dygtig hånd måske kan få omverden til at glemme, hvad der kan kaldes et af danmarkshistoriens bedste eksempler på dårlig timing; Nykredits opkøb af Forstædernes Bank. Eksakt samme dag som blækket blev sat på kontrakten, krakkede den amerikanske storbank Lehman Brothers nemlig og satte for alvor gang i finanskrisen, og de efterfølgende milliardstore tab i Forstædernes Bank åd Nykredits overskud i flere år.

Der venter dog også store udfordringer i realkreditdelen for Michael Rasmussen. Nok efterlader Peter Engberg en velkørende maskine, men bølger af regulering fra EU vælter ind over sektoren og tvinger Nykredit til at finde mere kapital.

Derudover presser de amerikanske kreditvurderingsbureauer på for, at de danske realkreditinstitutter skal finde på alternativer til F1-lånet, der på grund af dets popularitet og deraf udbredelse udgør for stor en risiko ved refinansiering. Nykredit har forsøgt sig med øgede bidragssatser og såkaldt tolagsbelåning, men meddelelsen fra kreditvurderingsbureauerne er, at det ikke er nok.

Der har altså uden tvivl været rigeligt at tænke på for Michael Rasmussen, som stoppede i Nordea i marts og siden har kunnet gå hjemme i Klampenborg-villaen, der ligger idyllisk placeret mellem Dyrehaven og Øresund med få hundrede meter til begge, og forberede sig til de nye udfordringer.

Som hos enhver anden ny topchef har koncernens omkostninger ganske givet også været oppe at vende hos Michael Rasmussen. Måske bliver han manden, der tager initiativ til at gøre op med den forældede idé om at have to brancheforeninger i realkreditsektoren. Nykredit betaler angiveligt et anseeligt tocifret millionbeløb for at være medlem af Realkreditrådet, hvor en sammenlægning med Realkreditforeningen ville kunne give store besparelser.

Der kan også ske besparelser internt i Nykredit. I den forbindelse har Michael Rasmussen forhåbentlig lært af den kommunikationsbommert, han lavede for et par år siden i Nordea. Under et interview med DR blev Michael Rasmussen spurgt, om han selv holdte for i forbindelse med besparelserne i Nordea, hvortil bankdirektøren gik i stå og udbrød:

»Øh, den tager vi om, det var en dræber«.

Spørgsmålet blev godt nok taget om, men DR valgte alligevel at bringe den uheldige udtalelse i deres udsendelse, hvilket stillede Michael Rasmussen i et dårligt lys.

Selv siger Michael Rasmussen, at han vil følge den lagte strategi, og derfor er spørgsmålet, hvor store ændringer man reelt vil se fra Michael Rasmussen i Nykredit.

Han har en stærk og særdeles erfaren direktion i ryggen i form af koncerndirektørerne Kim Duus, Søren Holm, Karsten Knudsen, Per Ladegaard og Bente Overgaard, og derfor bliver den vigtigste opgave nok først og fremmest det, som ifølge ham selv betegner en god leder; at uddelegere ansvar og opgaver.