Nykredit: F1-lånene er på vej væk

Danske boligejere må inden for få år klare sig uden de F1-lån, der ellers har været de absolut billigste lån, lige siden de kom på markedet herhjemme i slutningen af 1990erne.

Nykredits nu snart forhenværende topchef, Peter Engberg Jensen, fastslår, at koncernen ikke kan leve med en lavere kreditvurdering hos Standard & Poor’s. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De populære F1-lån forsvinder med stor sandsynlighed helt inden for ganske få år.

F1-lån, som får ny rente hvert år, er ellers blevet danskernes mest foretrukne boliglån, fordi det er muligt at låne én million kroner for under 1.000 kroner om måneden efter skat med et F1-lån uden afdrag.

Af samme grund er der nu udstedt lån af denne type for intet mindre end 584 milliarder kroner herhjemme til private, hvilket svarer til en tredjedel af det samlede udlån til villaer, lejligheder og fritidshuse.

Men Peter Engberg Jensen, som er top­direktør for Nykredit, der er Danmarks klart største inden for realkredit, forudser, at hele denne lånefest snart slutter.

»Om F1-lånene forsvinder helt, ved jeg ikke. Men det er svært at se, at der bliver mange af dem tilbage,« siger Peter Engberg Jensen.

Det er det amerikanske ratingbureau, Standard & Poor’s, der presser Nykredit og andre inden for dansk realkredit til at afvikle F1-lånet og andre tilsvarende risikable lån.

I forvejen har realkreditten sat bidragene på F1-lån betydeligt op på det sidste, sådan at der i dag typisk skal betales 0,6 procent af lånesummen i bidrag til realkreditten, mens renten er nede på 0,5 procent. Nykredit har tilmed også indført en særlig tolagsbelåning, hvor det slet ikke er muligt at få F1-lån på den øverste del af lånet fra 60 til 80 procent af boligens handelspris.

Krav om mere likviditet

Standard & Poor’s kræver, at dansk realkredit har lige så meget likviditet klar til brug, som de har i udlån til F1-lån. Real­kreditten skal med andre ord kunne klare sig selv i ét år, uden at hente en eneste klink på de finansielle markeder.

»Men det vil for Nykredit betyde, at vi skal have likviditet for mere end 280 milliarder kroner. Det kan ikke lade sig gøre. Det er ikke noget, vi kan betale os ud af dette her,« siger Peter Engberg Jensen.

Standard & Poor’s frygter, at realkreditten kan få problemer med at sælge F1-obligationer for op mod 600 milliarder kroner hvert eneste år. Derfor skal systemet sikres bedre. Sker det ikke, vil realkreditten få en lavere kreditværdighed, hvilket vil trække renten på deres obligationer op.

Peter Engberg Jensen afviser, at de kan leve med den lavere kreditvurdering hos Stardard & Poor’s.

»Det går ikke, når vi er Europas største udsteder af realkreditobligationer,« siger han.

Koncernchefen siger også, at han endnu ikke ved, hvad den rette løbetid bliver for de korte lån i fremtiden, og om de mere skrappe krav også vil ramme eksempelvis F3-lån eller andre lånetyper. Det er noget, Nykredit skal forhandle med Standard & Poor’s i den kommende tid.