Nyuddannede må selv betale ferien

Er det første år i jobbet efter uddannelsens afslutning, er der stor sandsynlighed for, at ferieugerne bliver for egen regning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af nyuddannede, der er i gang med karrierens første job, får ingen penge at holde sommerferie for i år. Mange må pukle igennem i helt op til halvandet år uden ferie, skriver Avisen.dk.

Det er dagpengereformen fra 2010 - med ændringer i reglerne for feriedagpenge til nyuddannede - der nu for alvor kan mærkes.

Før havde nyuddannede op til 15 dages feriedagpenge - svarende til tre ugers ferie. Men fra 1. maj 2011 skal også nyuddannede optjene retten til at holde betalt fri. Dermed sparer staten 75 millioner kroner i 2012.

Præcist hvor mange nyuddannede, ændringerne berører i år, er svært at sætte tal på. Men baseret på besparelsernes størrelse er der tale om tusindvis af nyuddannede. Alene i Akademikernes A-kasse udbetalte man før ændringen feriedagpenge til knap 1.000 nyuddannede om året.

Ifølge arbejdsmarkedspsykolog Einar Baldursson fra Aalborg Universitet har alle i arbejde behov for tre ugers sammenhængende ferie, hvor krop og hjerne får ro fra arbejdslivets strabadser.

- Når man ikke får de her pauser er sandsynligheden for at blive mentalt overbelastet meget større. Samtidig tilvænnes de nyuddannede en uhensigtsmæssig arbejdsform med et meget højt arbejdspres, hvor de ikke får slappet af. Det øger risikoen for nedslidning på længere sigt, siger Einar Baldursson til Avisen.dk.

Både i Akademikernes A-kasse og i Dansk Sygeplejeråd frygter man, at de afskaffede feriedagpenge vil få nyuddannede til at droppe ferien.

- Alle har brug for ferie - også nyuddannede, siger Anni Pilgaard, der er næstformand for Dansk Sygeplejeråd, til Avisen.dk.

Dansk Sygeplejeråd har omkring 1.800 medlemmer, der kommer ind under de nye regler.