Novo-direktøren: »Var nødt til at tage et halvt »fjumreårs« betænkningstid«

Bjarne Graven Larsen blev mandag afsløret som ny finansdirektør i Novo A/S. Ifølge hovedpersonen selv er det resultatet af længere tids overvejelse om blandt andet begreber som arbejdsglæde og mening

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

Det er måske lidt usædvanligt at tage et fjumreår efter 25 år på arbejdsmarkedet, de seneste år i toppen af dansk erhvervsliv.

Men det var præcist, hvad Bjarne Graven Larsen kunne mærke, at han havde brug for sidste år - »at fjumre lidt« - efter 12 år som fondsdirektør i ATP og derefter tre år som oprydder og afvikler i den kuldsejlede FIH Erhvervsbank

»Jeg har brugt noget af det sidste halve år på at finde ud af, hvad der helt langt inde i én giver arbejdsglæde og lyst til at gøre en forskel, « siger han i et interview til Berlingske Business TV og fortsætter senere:

»Jeg var fra starten lidt usikker på, om det her var noget, jeg ville trives med. Men jeg har faktisk haft et helt fantastisk halvt år. Så det blev til et halvt års fjumreår. Men det er så også det første jeg har haft i lang tid af den slags,« siger Bjarne Graven Larsen.

Når økonomen - der oprindeligt kommer fra den nordjyske flække Brovst, og har fulgt en snorlige vej til toppen i den danske finanssektor via ansættelse i blandt andet Finansministeriet og Nationalbanken - taler om »at fjumre« er det nok et spørgsmål om definition.

Det halve år blev hverken brugt på at rejse jorden rundt eller samle op på samtlige sæsoner af Game of Thrones. Bjarne Graven Larsen tog stadig skjorten, habitten og slipset på hver morgen og begyndte nu i stedet at sige ja. Ja til at engagere sig i andre former for netværk og sammenhænge i erhvervslivet.

»Pludselig når man ikke længere repræsenterer nogen, men er sig selv, så sker der nogle ting. Så er der mennesker, der henvender sig, både fra Danmark og udlandet. Man kommer ind i nogle sammenhænge, som man ikke havde regnet med. Og man taler med nogle mennesker, der gør én klogere på, hvad der betyder noget,« siger han.

Og det der betyder noget er åbenbart at være kassemester i Novo A/S. Mandag blev det afsløret, at Bjarne Graven Larsen skal være finansdirektør i fonden bag Novo Zymes og Novo Nordisk og være med til at forvalte aktiver for samlet 300 milliarder kroner.

Dermed bliver han endnu engang næstkommanderende. I ATP var han i flere år udråbt som kronprins efter daværende direktør Lars Rohde. I FIH Erhvervsbank delte han direktørstolen med den tidligere studiekammerat fra Århus Universitet Henrik Sjøgren.

Men ifølge eget udsagn er det ikke afgørende for Bjarne Graven Larsen, om han selv sidder for bordenden og kan skrive CEO på visitkortet. Det er mere opgaven end positionen, der trækker.

»Det er ikke noget, der har fyldt særligt meget i mine overvejelser. Og det er ikke det, jeg er gået efter. Jeg er gået efter at finde en organisation og nogle kolleger, som jeg kan være med til at udvikle mig sammen med,« siger han til Berlingske Business TV og fortsætter:

»Der har været andre situationer, hvor jeg har fået tilbudt en anden type job og et CEO-job. Men det er ikke det, der motiverer mig.«