Malou Aamund: Erhvervsledere betaler en høj pris for at gå ind i politik

I Business-podcasten »Hjørnekontoret« fortæller den danske Google-topchef, Malou Aamund, om dengang, hun valgte erhvervslivet fra til fordel for en politisk karriere fyldt med interne konflikter og massiv pressedækning.

»Det er trist, at vi har så lidt dynamik mellem erhvervsliv og politik,« mener Googles direktør i Danmark, Malou Aamund, som selv tog en tørn i politik som folketingsmedlem for først Ny Alliance og siden Venstre, inden hun vendte tilbage til erhvervslivet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Model, politiker og erhvervsleder. Googles topchef, Malou Aamund, beskriver sit karriereforløb som en zigzagkarriere med flere liv i ét.

Men især skiftet fra erhvervsliv til politik i 2007 fik omverdenen til at løfte øjenbrynene.

Gennem ti år hos IBM havde Malou Aamund arbejdet sig op til stillingen som salgschef i Nordeuropa, og en lovende karriere i erhvervslivet lå i kortene.

I stedet valgte hun at tage fire års orlov fra IBM og stille op til Folketinget for Ny Alliance – som siden blev til Liberal Alliance. Beslutningen om at blive politiker var ifølge Malou Aamund »meget spontan«:

»Da valget blev udskrevet, havde jeg ikke besluttet mig for, om jeg ville stille op eller ej. Jeg stortrivedes i IBM. Alligevel var der noget, der rørte ved mig. Mange erhvervs­ledere har en holdning, men sidder bare på side­linjen. Jeg synes, det er et borgerligt ombud at tage et ansvar og melde sig ind i kampen,« fortæller hun i den nye udgave af Business-­podcasten »Hjørnekontoret«.

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

Beslutningen kom efter to års udstationering for IBM i USA, hvor hun indså, at Danmark haltede bagefter på områder som uddannelse og innovation.

Det ville hun ændre på. Men det var lettere sagt end gjort, for det nystiftede parti, hun blev en del af, havde store interne konflikter allerede fra dag et.

»Ved dørtrinnet til Christiansborg blev jeg blev mødt af TV-Avisen, der spurgte: Hvorfor er der krise i partiet? Og da jeg kom op i gruppeværelset, var der tårer, skænderier og konflikter. Jeg tænkte: Det er bare løgn, det her,« lyder det fra Malou Aamund, som havde det svært med en arbejdsplads, hvor følelserne sad uden på tøjet, og hvor folk kunne være illoyale.

Malou Aamunds beslutning om at gå ind i politik i 2007 var meget spontan, fortæller hun i Business-podcasten »Hjørnekontoret« Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Politikere skal afluses

En debat om afviste asylansøgere, hvor tingene spidsede til i Folketingssalen, og Ny Alliance overvejede at bringe regeringen i mindretal, blev grænsen for Malou Aamund. Hun skiftede i 2008 Ny Alliance ud med Venstre og blev forskningsordfører. Et af hendes minder fra den tid er en stikpille fra den daværende socialdemokratiske toprådgiver Noa Reding­ton:

»Jeg kan huske, jeg mødte Noa Redington på Christiansborg, der gik og sang »Der var ti, der var ni, der var…«, fordi der hele tiden var flere, der faldt fra Ny Alliance. Det var nærmest en intern joke,« fortæller hun.

Selv om Malou Aamund i dag beskriver årene i politik som nogle af de bedste i sit liv, begyndte hun at savne erhvervslivet og takkede i 2011 ja til jobbet som salgsdirektør i ­Microsoft.

I 2016 rykkede Malou Aamund videre til direktørstolen i Google Danmark. Og hun indrømmer, at hun nok kom fra Christiansborg med »færre skrammer end andre«.

»Jeg har hørt om headhuntere, der siger, at politikere skal afluses. At de er blevet skadede og ikke er klar til erhvervslivet. Som erhvervsleder betaler du en stor pris ved at træde ind i politik i dag,« mener Malou Aamund.

Malou Aamund blev i 2016 direktør for Google i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Myten om de fejlfrie mennesker

Hun bruger Røde Kors’ tidligere general­sekretær Jørgen Poulsen som eksempel. Kort før sin indtræden i politik som folketingsmedlem for Ny Alliance blev Jørgen Poulsen kåret som den mest troværdige organisationsleder – men gik efterfølgende fra helt til skurk i offentligheden. Den omkostning er der mange, der ikke vil betale, lyder det fra Aamund.

»Det er trist, at vi har så lidt dynamik mellem erhvervsliv og politik. I andre lande har du langt flere, der skifter mellem det ene og andet.«

Googles topchef i Danmark mener, at tiden som politiker har givet hende en robusthed i forhold til erhvervslivets perfektionistiske nulfejls-kultur, som hun i den grad er imod.

Topledere skal turde eksperimentere, for selv de største virksomheder risikerer at være udkonkurreret af to teenagere, der sidder i en kælder og får en fed idé, forklarer Malou Aamund.

»Der er enormt mange klicheer omkring topledere i dag. De skal være fejlfrie og næsten have gennemført en ironman inden morgenmaden. Jeg kan godt forstå unge mennesker, der tænker: Det kommer jeg aldrig til at kunne leve op til,« lyder det fra Malou Aamund.

 

Hun vil hellere ansætte »hele mennesker« med en alternativ tankegang frem for top-ti procent af en årgang.

»I Google går vi uden om de enormt strømlinede karrieremennesker. Selvfølgelig er det godt at være begavet. Men du bliver nødt til at være et menneske, som ikke er opportunistisk og i stedet er klar til at investere i folk og fællesskabet.«

Hun har endnu ikke udelukket et comeback i politik, men er med egne ord »gladere og gladere for at være i erhvervslivet.«

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.